Ingezonden door Nanda Bechtholt:

VRC ontvangt als eerste rugbyvereniging in Nederland zilver voor ‘Gezonde Sportkantine’

Tevens eerste sportvereniging met zilveren certificaat in Leidschendam-Voorburg

Afgelopen week ontving Bianca Put – Van der Voorn, bestuurder Beheer bij de Voorburgse Rugby-Club (VRC), uit handen van wethouder Nadine Stemerdink het zilveren certificaat Gezonde Sportkantine. Een gezonde kantine biedt een assortiment dat voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. VRC is de eerste rugbyclub van Nederland die in de prijzen valt. Tevens is het de eerste sportvereniging van Leidschendam-Voorburg die een zilveren certificaat gewonnen heeft.

De Voorburgse Rugby-Club is actief in een JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht )-gemeente vandaar de motivatie, naast het promoten van een gezonde levensstijl onder de eigen leden, voor de gezonde kantine. Een groot gedeelte van het assortiment valt onder de noemer ‘de betere keuze’. Dat de gezondheid centraal staat bij VRC blijkt ook uit de keuze om een rookvrije sportclub te zijn.

Wethouder Nadine Stemerdink: “Bianca heeft bij het realiseren van het nieuwe clubhuis zich van begin af aan ingezet voor een gezond aanbod. Ze wil op deze wijze bijdragen aan een gezonde ontwikkeling en leefstijl van de VRC-leden én van de gasten. Zo zijn er nu voor de volwassenen en kinderen altijd gezonde alternatieve keuzes beschikbaar. Zo maakt de Voorburgse Rugby-Club de gezondere keuze een makkelijke keuze. Wij zijn er trots op dat VRC de eerste rugbyvereniging in Nederland is die een zilveren certificaat ontvangt en hopen dat ze een voorbeeld zijn voor andere sportverenigingen binnen onze gemeente.”

“Tijdens onze wedstrijden en toernooien proberen wij altijd zoveel mogelijk te werken met verse producten en rauwkost. Zo geven wij standaard fruit en snackgroenten bij de lunch en de gezondere keuzes als tussendoortjes. Daarnaast bieden we bijvoorbeeld altijd water aan, eventueel met vers fruit erin voor het smaakje. Natuurlijk hebben we ook de lekkere dingen voor de kinderen en ouders in ons assortiment, maar dan wel zoveel mogelijk de gezonde variant. Witte bolletjes zal je bij ons niet zo snel zien,” aldus Bianca Put-Van der Voorn, bestuurder beheer.

Ieder jaar wordt het aanbod van de gezondere producten in kaart gebracht met de kantinescan van het Voedingscentrum door een TEAM:FIT-coach, wat kan leiden tot aanpassing van het assortiment of het certificaat. Kantines kunnen een bronzen, zilveren of gouden certificaat behalen. Des te edeler het metaal, des te gezonder het aanbod van de kantine. Put-Van der Voorn: “We zijn ontzettend blij dat we met hulp van Team:Fit coach en JOGG-regisseur Miriam Blom .een certificaat hebben gewonnen. Zilver is een prachtig resultaat, maar net als in de sport gaan we uiteraard proberen om in de toekomst het goud te bemachtigen.”

Op de uitreikingsfoto: V.l.n.r Mascotte Tomaat, Bianca Put – Van der Voorn (VRC), Nadine Stemerdink (wethouder), Mascotte Druppie en Peter Kolthof (VRC). (fotocredits Miriam Blom, SenW)

Advertentie