Ingezonden door Natasja Veldman:
Persbericht interlands, open trainingen en Amsterdam Sevens
9 maart toprugby in Geuzenveld. Proef de sfeer!
Voorbereiding Amsterdam Sevens in volle gang

Foto: Amsterdam Sevens 2018 – fotograaf: Daniel Storch

Zaterdag 9 maart speelt Nederland tegen Portugal en Duitsland. Gewoon, een middagje topsport op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam. En wat voor een sport? Sportief, pittig, spannend! En dat maakt het juist zo bijzonder. Voor spelers én publiek. Rugby zit in de lift in Nederland, met bijna 100 clubs en 20.000 spelers.

Rugby verbindt

Rauwdouwers lijken het, die brede mannen en stoere vrouwen binnen de lijnen van een rugbyveld. Natuurlijk is het soms hard tegen hard, maar het spel is altijd fair. Passie en plezier, discipline, kameraadschap, integriteit en respect zijn de principes waar de rugbysport om draait. De scheidsrechter tegenspreken? Dat doe je dus niet. Een schwalbe? Ondenkbaar. Regels zijn regels, en daar heb je je gewoon aan te houden. En dat doet iedereen dus ook. Dat maakt rugby tot een sportief feest voor spelers en toeschouwers. Een team is bij rugby nog echt een team. En buiten de lijnen is rugby een grote familie. Een hechte club, waar respect en voor elkaar klaarstaan geen holle begrippen zijn, maar actief worden toegepast.

Samen er het beste van maken

Die grote familie krijgt mooie dingen voor elkaar. Bijvoorbeeld samen met de stichting Turn-Over, een trainingsprogramma dat probleemjongeren een tweede kans geeft. Gewoon, door ze samen te laten rugbyen. Elkaar te steunen. Eerlijk zijn. En met veel plezier samen trainen en als team toewerken naar een goed eindresultaat: een zelfstandig bestaan met betaald werk of een passende opleiding. Maar je ziet het ook in kleinere dingen. Bij rugbyclub AAC, op sportcomplex de Eendracht naast het stadion van Rugby Nederland, trainen de junioren twee keer per week. Op donderdag eten ze na de training samen. En de ouders scheppen op.

Voorbereiding toptoernooi Amsterdam Sevens in volle gang

Bij het bijna 90-jarige AAC maken ze zich nu ook al op voor het grootste evenement van het jaar, de Amsterdam Sevens: een internationaal rugbytoernooi dat deze zomer voor de 48ste keer wordt georganiseerd. Met zo’n 120 teams uit 30 landen en duizenden supporters uit de hele wereld, vooral uit grote rugbylanden als Engeland, Schotland, Wales en Frankrijk naast een trouwe schaar aan Nederlandse toeschouwers. Om de hoek in Geuzenveld. Voor het toernooi, dat tijdens het eerste weekend van juni plaatsvindt, is de inschrijving al geopend. Sommige teams komen al tientallen jaren, voor het spel en de beroemde gezelligheid om de wedstrijden heen. Nick Gale is sinds 2016 voorzitter van de Amsterdam Sevens. Met een Engels accent vertelt hij enthousiast: "Ons honderdtal vrijwilligers zorgt voor een heel mooi evenement, echt topsport in een ontspannen sfeer. Voor al onze bezoekers langs de lijn, voor de spelers en staf op het veld, en voor de sponsors en genodigden op het vip deck. Als je van sport en gezellige mensen houdt, moet je het eerste weekend van juni zeker bij de Amsterdam Sevens komen kijken. En volg ons vast op Facebook!"

Een speciale wedstrijd

In het stadion van Rugby Nederland in Geuzenveld spelen zaterdag 9 maart de Nederlandse rugbyheren om 13:15 uur tegen Portugal en daarna de dames tegen Duitsland. Entree? Een tientje. En kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Voor Arthur van Duijn Ferreira (11), jeugdspeler bij AAC, is het een bijzondere wedstrijd. Zijn vader woont in Portugal, zijn moeder is Nederlands. "Nederland tegen Portugal is voor mij een mooie wedstrijd, want ik kom uit alle twee die landen." vertelt hij. "Toen ik net op rugby zat, heb ik Nederland ook tegen Portugal zien spelen. Ik wist toen niet zo goed voor wie ik moest zijn, maar heb na de wedstrijd wel heel veel handtekeningen van de Portugese spelers gekregen. Ze vonden het leuk dat ik hun taal sprak. Ik zit nu twee jaar op rugby, en kom later hopelijk ook in het nationaal team. Ik denk toch wel van Nederland." Ook Arthur heeft veel aan rugby te danken. Hij had nooit een echte sport, tot een rugbyvader hem meenam naar de trainingen. "Ik word nu steeds beter en heb veel vrienden in mijn team. Mijn opa gaat met me naar de wedstrijden, hij vindt het ook leuk. Het voelt ook echt als een grote familie."

190228_persbericht sevens v1.2.pdf

Advertentie