Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

RC The Bassets – RC DIOK

Boost voor DIOK na zege op Bassets

In de razend spannende derby tegen de Bassets heeft DIOK in de slotseconden een nipte 16-18 overwinning binnen gesleept. DIOK had over de hele wedstrijd bekeken het beste van het spel, maar keek na een individuele fout toch tegen een 16-10 achterstand aan. DIOK kwam terug tot op 1 punt, maar leek wederom net tekort te komen. Totdat de Bassets hun laatste line-out verprutsten en het balbezit aan DIOK moesten gunnen. Een scrum en een penalty recht voor de palen volgden, een cadeautje waar kicker Freek de Romijn wel raad mee wist: hij schoot koelbloedig de winnende 16-18 binnen. De opluchting en blijdschap bij DIOK waren groot; deze overwinning had het team hard nodig.

Na een tot op heden grillig verlopen competitie begon DIOK zaterdag in Sassenheim als underdog aan de wedstrijd. DIOK stond voorafgaand aan de wedstrijd immers slechts 10e, terwijl de Bassets op plek 6 nog zicht heeft op de play-offs om het landskampioenschap. Van een niveauverschil tussen beide teams was op het veld echter niks te merken, de wedstrijd ging gelijk op. In de eerste 20 minuten wisten beide teams alleen uit een penalty te scoren, verder zag het publiek in die beginfase vooral veel fouten over en weer. In de 25e minuut was daar dan toch een eerste opleving van DIOK. Vanuit een scrum op eigen helft brak Leon Koenen door, waarna DIOK tot ver op de helft van de Bassets wist te komen. DIOK leek vanuit een scrum op 5m in scoringspositie te komen, maar wist aanvankelijk niet over de gain line te komen. Na een serie rucks vond scrum-half Benjamin Garcia dan toch een klein gaatje door het midden, waarna hij onder de palen kon scoren. Met de rake conversie erbij stond DIOK met 3-10 voor. De Bassets kwamen uit een penalty nog wel terug tot 6-10 en met deze score gingen de teams de rust in.

De Bassets schoten na rust uit de startblokken en wisten een aantal keer dicht bij de tryline te komen; DIOK wist de bal omhoog te houden en kickte zich onder de druk uit. Niet veel later was het weer billenknijpen op de eigen tryline, maar de Bassets lieten de bal glippen waarna David Niggebrugge DIOK weer veilig naar de helft van de tegenstander loodste. De sfeer werd intussen grimmiger en na een opstootje in de 60e minuut zagen zowel DIOK als Bassets hun nr. 8 met geel naar de kant gaan. De Bassets kwamen uit een penalty terug tot 9-10 en tot overmaat van ramp volgde niet veel later ook nog een geconverteerde try voor de Bassets. Een ongevaarlijk ogende chipkick van de Bassets werd door wing Kyle Barr niet goed beoordeeld; in plaats van de bal te vangen, tikte hij de bal naar achter waarna een jagende Bassets-speler de bal tot in het try gebied kon kicken waar hij de bal alleen nog hoefde te drukken: 16-10. Frustrerend voor DIOK, dat juist weer beter in de wedstrijd leek te komen.

Met vereende krachten ging DIOK op jacht naar de aansluiting en hoewel uit een serie penalty’s en rucks vlak voor de tryline een score initieel uitbleef, wist Ruben Niggebrugge uiteindelijk toch de ban te breken. Met een duik over de ruck drukte hij de 16-15 voor DIOK. De conversie ging mis en dus leek DIOK zoals wel vaker dit seizoen net naast de overwinning te grijpen. Ook de Bassets dachten de overwinning al binnen te hebben toen zij na hun laatste line-out de bal uit kickten, maar de ref oordeelde dat die scheef was ingegooid en er nog tijd was voor een DIOK-scrum. DIOK greep deze laatste kans met beide handen aan en toen DIOK ook nog een penalty mee kreeg, mocht Freek de Romijn aanleggen voor de winnende driepunter. De afstand tot de palen was weliswaar groot, maar zo recht voor de palen mocht deze kick eigenlijk niet misgaan. En inderdaad; Freek de Romijn schoot de penalty onberispelijk raak en DIOK mocht zich tot winnaar van de derby kronen. Een zwaarbevochten overwinning die veel voldoening geeft na zoveel tegenslag eerder dit seizoen. Een boost die DIOK goed kan gebruiken, want na de laatste wedstrijd tegen koploper Hilversum komende zaterdag, zal DIOK zich moeten gaan opmaken voor de strijd tegen degradatie.

Advertentie