Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:
Za 15 oktober 2016 RC DIOK – RC Castricum
DIOK laat zege glippen

In een gelijk opgaande wedstrijd heeft DIOK in de slotminuut de zege laten glippen. In plaats van een 17-12 overwinning voor DIOK ging Castricum dankzij een late geconverteerde try met een 17-19 overwinning naar huis. Gebrek aan discipline – wat over de hele wedstrijd bekeken 3 gele kaarten opleverde – brak DIOK op. Het is immers lastig verdedigen als je drie keer tien minuten met een man minder in het veld staat.
DIOK begon overigens uitstekend aan de wedstrijd. Het rukte dankzij een snel genomen penalty van scrum-half Benjamin Garcia op tot ver in het vijandelijke 22-meter gebied, waarna prop Robin Moenen twee rucks later net als vorige week de score opende. Castricum vocht zich terug in de wedstrijd en kreeg penalty na penalty cadeau. Binnen een half uur stond het zo 7-6, en konden na het zoveelste opstootje zowel captain Ross-Bennie Coulson en de nr. 9 van Cas met geel naar de kant. Een penalty van DIOK ging mis, maar op slag van rust wist Castricum wél raak te schieten en zo gingen de teams met 7-9 de rust in.
Vlak na rust kreeg Daniel Beek DIOK’s tweede geel en dat terwijl hij pas koud in het veld stond om de groggy geslagen Robin van Wijk te vervangen. Prompt vergrootte Castricum haar voorsprong tot 7-12, waarna DIOK ondanks de man-minder situatie het initiatief terugpakte. Terwijl de scheidsrechter penalty voordeel voor DIOK aangaf, plaatste Benjamin Garcia vanuit een prachtige cross-kick de bal in de handen van wing Sandile Khumalo die scoorde. Tenminste, zo leek het. Maar referee René van der Pol had al gefloten, omdat hij vermoedde dat DIOK het voordeel niet kon benutten. Jammer, want het zou een pracht-try geweest zijn. In plaats van 7 punten erbij, moest DIOK genoegen nemen met een driepunter: 10-12.
DIOK bleef daarna vol op de aanval spelen, want het wilde voor eigen publiek uiteraard wel voor de winst gaan. En dat leek ook te gaan gebeuren. Sandile Khumalo plaatste een slim kickje, ving na een gunstige stuit zijn eigen bal en scoorde ter hoogte van de palen. De conversie was een eitje voor Freek de Romijn en met een 17-12 voorsprong ging DIOK het laatste kwartier in. DIOK had het lastig in die laatste fase en stond veel onder druk op eigen helft. Een derde gele kaart voor DIOK – ditmaal was Frank Nijenhuis de gelukkige – brak DIOK uiteindelijk op. DIOK stond na de zoveelste penalty tegen haar eigen tryline te verdedigen en probeerde met man en macht een score te voorkomen. In de slotminuut ging het alsnog mis en wist Castricum eindelijk de blauw-gele muur te slechten. Met nog een conversie recht voor de palen te gaan werd de eindstand zo 17-19 voor de bezoekers. Zonde, want DIOK had deze wedstrijd gewoon uit het vuur kunnen en moeten slepen.
Dan moet het volgende week maar gebeuren, wanneer DIOK uit speelt tegen de Amstelveense Rugbyclub. DIOK weet wel dat het moet werken aan de discipline, want deze week 3 en vorige week 2 gele kaarten is echt te gek op dit niveau.

Advertentie