Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

DIOK strijdend ten onder tegen Dukes

In een wedstrijd die lang spannend bleef, ging DIOK tegen RC The Dukes strijdend ten onder. Na een spannende eerste helft gingen de teams met 5-5 de rust in. In de tweede helft kon DIOK weliswaar lang mee komen, maar moest het toch met 5-22 de overwinning aan de tegenstander laten. Al moet gezegd worden dat het scorebord een wat geflatteerd beeld schetste. DIOK was zaterdag minimaal gelijkwaardig aan de Dukes en deed vooral zichzelf te kort door zelf niet meer te scoren en in de slotfase nog een paar makkelijk try’s weg te geven.

DIOK verscheen met Nick Gordijn en Thom de Ruiter als flankers aan de aftrap, een creatieve en slimme ingeving van coach Robert Broers. Beide spelers zijn immers snel, goede tackelaars en onwijs sterk aan de bal, kwaliteiten waar ze op de derde rij ook prima mee uit de voeten kunnen, zo bleek ook tegen de Dukes. DIOK stond in de openingsfase onder druk op de eigen tryline, maar wist de tegenstander lang van scoren af te houden. Maar na een scrum tegen in de eigen 22m – het resultaat van een door DIOK scheef ingegooide line-out – moest DIOK alsnog een try tegen verwerken: 0-5. DIOK herpakte zich en trok het initiatief weer naar zich toe. Na een lange periode van pressie van DIOK belandde een verdedigende kick van de Bossche fly-half in handen van Leon Koenen, die prompt kon doorstomen tot in de vijandelijke 22m. Na goed samenspel met Ross Bennie Coulson kreeg flanker Thom de Ruiter de beslissende offload, waarna hij in de hoek kon scoren: 5-5. Met die score gingen beide teams ook de rust in.

In de tweede helft kon DIOK aanvankelijk nog goed meekomen met de Dukes en bleef de score lang op 5-5 hangen. Na 20 minuten leek het er even op of DIOK ging scoren, maar binnen no-time wisten de Dukes vanaf hun eigen try-line op te rukken richting die van DIOK. Een line-out op 5m volgde en daar stond DIOK even collectief te slapen; waar alle aandacht naar de springers uit ging, kon de prop van de Dukes scoren: 5-10. De Dukes bleven druk zetten op DIOK en kozen er bewust voor om een aantal penalty’s voor de palen te laten lopen. In plaats daarvan gingen zij voor de line-out, en dat leverde vanuit een driving maul inderdaad een 5-punter op: 5-15. En daar waar DIOK in de slotfase nog voor een losing-bonuspunt had kunnen vechten, leek het wel of DIOK het juist een liet beetje lopen. Een paar gemiste tackels in het DIOK-midfield en de Dukes konden nog verder uitlopen tot een eindstand van 5-22. Het scorebord gaf daardoor uiteindelijk een wat geflatteerd beeld. Erg jammer, want tot 10 minuten voor tijd was DIOK minimaal gelijkwaardig aan de Dukes.

DIOK weet nu wel waar het beter moet en kan en krijgt gelukkig twee weken de tijd om daar aan te werken. Na een weekend rust treedt DIOK op zaterdag 8 oktober in Middelburg aan tegen het Zeeuwse Oemoemenoe, een wedstrijd die DIOK koste wat kost wil winnen.

Advertentie