Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

DIOK sluit seizoen in stijl af

Met een 32-28 overwinning op RC Castricum heeft DIOK voor eigen publiek het seizoen in stijl afgesloten. DIOK had het grootste deel van de wedstrijd het betere van het spel, al liet het in de slotfase haar ruime voorsprong nog bijna uit handen glippen. Gelukkig voor DIOK kwam het slotoffensief van Castricum te laat op gang en hield DIOK met 32-28 genoeg marge over voor de winst. Zo sluit DIOK als vierde van Nederland het seizoen af.

DIOK begon sterk aan de wedstrijd en kwam binnen het kwartier op een 5-0 voorsprong vanuit een prachtige, snelle aanval van de DIOK backs. Nick Gordijn werd op snelheid gelanceerd en hij wist ondanks een hoge tackle van Cas knap het trygebied te bereiken. Leon Koenen schoot de conversie raak: 7-0. Ruim 10 minuten later volgde een even zo mooie break van de DIOK-backs, maar dit keer strandde de uitbraak op de lijn. Uit de daarop volgende 5m scrum kon Diego Duijn de 12-0 scoren. DIOK nam even gas terug en zag Cas terug komen tot 12-7, maar nog minuut later vergrootte DIOK de marge al weer naar 17-7 uit een try van wederom Nick Gordijn. DIOK bleef doorjagen en na een aantal snelle rucks kon Jasper Henneveld – die zijn laatste wedstrijd voor DIOK1 speelde – de 22-7 scoren. Dat was tevens de ruststand.

Direct na rust was het meteen weer raak voor DIOK. Tom Altink brak los uit de scrum, waarna hij de sterk spelende full-back Bas Leupen vrij speelde: 27-7. Castricum scoorde na een kwartier de 27-14 maar Ross Bennie Coulson scoorde vrijwel meteen daarna de 32-14. Met nog ruim 20 minuten te spelen moest dat voldoende zijn voor de winst. Maar in plaats van de voorsprong te consolideren, liet DIOK haar tegenstander daarna beter in de wedstrijd komen. Het snelle, sprankelende aanvalsspel van de eerste 60 minuten had veel krachten gekost en DIOK moest moeite doen om de snelle uitbraken van Castricum te pareren. In de 74 en 78e minuut moest DIOK toch weer twee try’s tegen toestaan en dus volgde nog een hele spannende slotfase. Cas rukte weer op tot ver op DIOK helft, maar na een knock-on aan Cas-zijde floot de scheidsrechter alsnog voor het eindsignaal: 32-28. Met 6 tries tegen 4 was DIOK veruit de betere ploeg, het krachtsverschil leek veel closer dan het in werkelijkheid was omdat de DIOK-kickers zaterdag het vizier niet helemaal op scherp hadden. Al met al was het een heerlijke wedstrijd om te zien voor het DIOK-publiek dat in groten getalen was toegestroomd omdat ook nog uitgebreid werd stilgestaan bij de 45e verjaardag van de club.

DIOK kan zich na deze knappe vierde plaats van Nederland langzaamaan gaan richten op het Sevens-seizoen; het heeft immers nog de nationale Sevens titel te verdedigen. Daarna volgt een verdiende zomerstop waarna de blik al snel op het nieuwe seizoen gericht zal zijn, waarin DIOK onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Robert Broers een nog beter resultaat zal willen neerzetten dan dit seizoen. DIOK zal nog een paar stappen moeten zetten om weerstand te bieden tegen topploegen als RC Hilversum en RC The Dukes die momenteel met kop en schouders boven de rest van Nederland uit steken. Niet meer dan logisch dan ook dat deze twee teams in de finale op zaterdag 16 april in Amsterdam gaan uitmaken wie zich landskampioen van Nederland 2015-2016 mag noemen.

Advertentie