Ingezonden door en foto van Natasja Combee-Veldman:

ARC1 plaatst zich voor Plate Finale

Door de vijfde wedstrijd op rij te winnen, komt de Amstelveense Rugby Club uit in de Ereklasse Platefinale. Afgelopen zaterdag werden de Hookers in het prachtige Hoek van Holland vakkundig verslagen (21-42).

Verbeten en vastberaden waren de gezichten van selectie en staf in de uren voorafgaand aan de wedstrijd. De spelers kwamen de kleedkamer uit richting veld door een haag van de massaal meereizende en luid applaudisserende Amstelveense supporters. Van verliezen kon er geen sprake zijn na een seizoenlange voorbereiding op deze wedstrijd voor een felbegeerde plek in de finale van de Lotto Plate competitie op zaterdag 16 april in het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam (NRCA). En die doelstelling is behaald.

Met 27 wedstrijd- en bonuspunten uit negen wedstrijden moest ARC nog vijf punten bij de Hookers (op 32) in zien te halen. Een simpele overwinning was niet genoeg: ARC moest met tenminste vier tries winnen om naast de vier wedstrijdpunten ook de broodnodige bonuspunten te behalen, waarbij de Hookers absoluut géén vier tries mochten scoren. Een vliegende start was vereist, en die kwam er: binnen vijf minuten viel de eerste try (0-7), wat zich herhaalde in de zevende (0-14) en negende minuut (0-21); alle drie keurig van alle hoeken van het veld geconverteerd. Na deze wervelwind herstelden de Hookers zich en geleidelijk aan begonnen ze aan terrein te winnen. Stugge verdediging door het jonge maar superfitte Amstelveense team hield de deur dicht tot vlak voor rust, toen de Hookers verdiend tot tweemaal toe de tryline wisten te vinden (ruststand 14-21).

Met voor beide teams alles op het spel was de hervatting van groot belang. Met rust in het brein en vuur in het hart bepaalde ARC het slopende eerste kwartier van de tweede helft en wist de vierde try te drukken (14-28). De Hookers kwamen gelijk terug, waarmee zij de Amstelveense voorsprong verkleinden tot zeven punten (21-28). In de 20 daaropvolgende minuten vochten beide clubs als leeuwen voor de beslissende volgende try (de Hookers hadden genoeg aan een gelijkspel). De superieure techniek en tactiek van de gewiekste Amstelveners waren uiteindelijk de bepalende factoren om vlak voor tijd de verdediging van de moegestreden Hookers te verlammen. De vijfde try (21-35) en de zesde (21-42) zorgden voor een ongelooflijke feeststemming in het Amstelveense kamp.

De tegenstander van ARC in de Plate Finale komt uit Zeeland: het altijd lastige Middelburgse Oemoemenoe. Kick-off in het NRCA op zaterdag 16 april is om 11 uur!

Advertentie