Ingezonden door Rob Koelewijn:
Return of a Legend

Rugbyster Kelly van Harskamp is weer helemaal terug op haar vertrouwde rugbynest The Bassets in Sassenheim, daar is waar zij hoort en het liefst is. Na haar carrière als professioneel rugbyspeelster speelt zij nu weer voor het vrouwenteam The Bassets Babes. Kelly kwam al vroeg met de rugbysport in aanraking. Haar vader en moeder, Tinus en Henny van Harskamp, speelden hun leven lang al rugby bij The Bassets en toen Kelly als baby in de box lag, lag naast haar ook altijd een rugbybal. Ze is letterlijk met die bal grootgebracht. Het kon dus niet uitblijven dat zij als kleine dreumes ging rugbyen. De rugbysport wordt doorgaans gedomineerd door jongens en mannen en in alle jeugdteams die Kelly doorliep was zij vaak het enige meisje, maar dit meisje was vaak de beste in het veld. Haar perfecte balhandeling en haar buitengewone snelle sprint vermogen deed iedereen versteld staan zodat Kelly al op haar 17de in het Nederlands dames rugby team speelde en dit combineerde met het spelen bij The Bassets zodat haar talent meer en meer tot uiting kwam.

Naast het Oranje 15-tal kwam zij ook in actie in het Oranje sevens team. Sevens is de snelle variant van het 15 mans rugby en word met 7 tegen 7 gespeelt. In dit sevens team brak zij helemaal door en reisde de hele wereld over waar zij grootte indruk maakte en al snel bij de top van de rugby wereld ging horen. Het kwam voor Kelly helemaal in een stroomversnelling toen in 2011 bekend werd dat in 2016 rugby sevens op de Olympische agenda in Rio de Janeiro/Brazilië komt te staan. Het nationale dames rugby sevens team werd ondersteund door het IOC/NSF, en een grote sponsor, zodat dit team professioneel werd. Twaalf dames zaten in de selectie en daar zat natuurlijk ook de Sassenheimse Kelly van Harskamp bij als gevaarlijkste wapen. Bijna 24 uur per dag, 7 dagen in de week was Kelly met haar sport bezig. Over heel de wereld speelde zij kwalificatie toernooien en gaf zij haar visite kaartje af. Nationaal en Internationaal genoot iedereen van haar kunnen en haar snelheid die op een atletiekbaan niet zou misstaan. Haar naam werd door iedereen geëerd en gevreesd, zo kreeg ze van de internationale pers de geuzenaam “The flying Dutch Woman” opgespeld. Kelly werd door haar prestaties in 2011 zelfs uitverkoren tot beste rugby speelster van de wereld, waarop de coach van het Nederlands team ruimtelijk moest toegeven, met Kelly in je team win je de wedstrijd. Deze druk ging Kelly steeds meer voelen, iedere wedstrijd leek op haar aan te komen. Tegen de kleine landen en tegen de grote concurrenten, waren de ogen op Kelly gericht. Het ging er op lijken dat de tickets naar Rio in 2016 in haar handen lag.

Naar mate de druk op Kelly groter en groter werd nam het plezier in haar geliefde sport af en in oktober 2014 nam ze de zwaarste beslissing in haar sportieve leven. Zij zette voorlopig een punt achter haar interland carrière. Met haar vertrek was ook de angel uit het Nederlands team verdwenen. Het niveau van het Nederlands rugby sevens team kelderde omlaag. Van landen waar voorheen van gewonnen werd verloren ze nu en grepen naast een ticket voor de Olympische Spelen 2016. Kelly was ondertussen met andere zaken bezig. Na professional rugbyster ging zij aan het werk bij de gehandicapte zorg en ging ook samenwonen met haar vriend en Bassets 1e team speler, Benjamin Blom. Ze wilde daarbij haar lang gekoesterde kinderwens in vervulling laten gaan en op 30 augustus 2015 werd hun zoontje Benji geboren. Kelly was gelukkig en na enkele maanden pakte zij ook haar rugbyschoenen weer uit de kast, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Kelly wilde weer met haar Bassets vriendinnen het veld in om te doen waar ze zoveel van houdt en plezier in heeft en dat is rugby. Nu speelt zij als nooit tevoren met The Bassets Babes weer volop in de competitie en is de legende weer terug waar zij hoort, in Sassenheim bij The Bassets.

Advertentie