Ingezonden door Richard Veldman:

In iedereen zit een rugbyer

De Duitsers Alexander en Chris proberen de Italiaan Federico op te beuren. De Italiaanse rugbyers zijn zojuist uitgeschakeld voor de kwartfinales op het WK Rugby. Het is vlak voor de seniorentraining en in het clubhuis van Rugbyclub Wageningen is het een drukke mengelmoes. Ouders komen de kinderen ophalen en kijken bezorgd naar buiten. Het regent licht en de herfst is gekomen, maar de turven en benjamin meiden en jongens (6-10 jaar) komen stralend naar binnen. Ze hebben lekker lopen beuken en vertellen aan de klasgenootjes die voor het eerst hebben meegetraind hoe goed het ging. De cubs en junioren (11-17) zijn nog op het veld en spelen een onderling potje. De bal wordt snel gespeeld en er wordt volop getackeld. De trainers zijn tevreden en roepen iedereen bij elkaar. Met een applaus voor elkaar en het harde werken wordt de training afgesloten.

Doordat het wereldkampioenschap ook op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden is er veel animo voor rugby. De snelheid van het spel en de tackles zijn voor veel mensen nieuw. Net zoals het respect voor de scheidsrechter en het publiek dat dwars door elkaar zit in volle stadions. Bij de Wageningse rugbyclub wordt de aandacht ook gemerkt. Er zijn veel nieuwe leden zowel bij de jeugd als bij de senioren. De ouders verbazen zich over hoe wordt omgegaan met elkaar, de trainers en de tegenstanders. Vanaf jongs af aan (vanaf 4 jaar kun je gaan rugbyen) wordt erop gehamerd dat rugby een teamsport is die om respect draait.

Het is 8 uur en 20 nieuwe senioren spelers staan klaar voor de introductietraining op het veld. Opvallend is dat het merendeel van de spelers er niet uitziet als het stereotiep rugbyer. Toch gaat het er op de training fanatiek aan toe waarbij ook hier flink wordt gebeukt. Het fanatisme straalt er vanaf en de tengere spelers doen niet onder voor de zware gasten. Federico loopt ondertussen hard tegen Alexander aan. Die maakt een tackle en roept Federico na dat in hem toch een rugbyer zit. Federico hoort het lachend aan en scoort vervolgens in de hoek van het veld en try: 5-0 voor de Italianen.

Je kinderen laten kennis maken met rugby kan door op dinsdagavond om 18:15 uur langs te komen in het clubhuis op sportpark de Zoom (Zoomweg 6, Wageningen). Meer informatie is verkrijgbaar via het e-mailadres jeugdzaken. Zelf spelen kan uiteraard ook door op dinsdag of donderdagavond langs te komen om 19:30 uur of een mail te sturen naar secretaris. En voor de mensen die vanaf de bank geïnteresseerd zijn in rugby worden de wedstrijden in het clubhuis op groot scherm vertoond. Iedereen is welkom om te komen kijken en de rugbyer in jezelf te ontdekken.

Advertentie