Ingezonden door Metten de Vries:

Dit weekend speelt de rugbytop van de wereld in Amsterdam

Een jeugdtoernooi, topsportwedstrijden van de World Rugby Women’s Sevens Series en internationale topspelers en teams in het Amsterdam Sevens Rugby toernooi: het beste van rugby zie je aankomend weekend in Amsterdam.

Aanstaande vrijdag start de 44e editie van Amsterdam Sevens Rugby met de World Rugby Women’s Sevens Series. Tijdens de laatste speelronde van de wereldseries waar drie tickets naar de Olympische Spelen naar Rio verdiend kunnen worden, spelen de Nederlandse Ladies Sevens Rugby in een pool tegen Canada, Frankrijk en Spanje. Van vrijdag 22 mei tot en met zondag 24 mei nestelt de internationale rugby sevens top zich in Amsterdam.

Orange Friday

Het belooft weer een spectaculair toernooi te worden. Tijdens ‘Orange Friday’ nemen Ladies Sevens het op tegen Canada (14.10 uur), Frankrijk (16.32 uur) en Spanje (19.38 uur). Canada en Frankrijk zijn naast Australië, VS, Engeland en Rusland nog in de race voor de drie Olympische tickets die de top vier van de World Series ontvangen. Nieuw Zeeland is koploper in de Series en is niet meer in te halen en pakte afgelopen weekend in Londen het eerste olympische ticket. Op vrijdag moeten de teams zich zo goed mogelijk plaatsen om op de zaterdag kans te maken op een hoge klassering en dus kostbare punten voor de ranking.

Anne Hielckert, captain Ladies Sevens: “Met al onze individuele kwaliteiten vormen we samen een sterk team, waarvan ik erg benieuwd ben hoe we presteren tegen de wereldtop. We zijn ingedeeld bij drie sterke landen, dus dit toernooi vormt de perfecte afsluiting van onze voorbereiding op het EK in juni!”

Topspelers

Maar ook het Amsterdam Sevens Rugby heeft grote namen binnen gehaald die toprugby laten zien op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam. Op zaterdag gaan de invitatieteams spelen om zich te plaatsen voor Super Sunday. Aan het invitatietoernooi Amsterdam Sevens Rugby nemen de internationals van Georgië en Schotland deel, maar ook andere invitatieteams bestaan uit veelal internationale topspelers. Zo spelen er vier Keniaanse internationals mee in het Samurai International team. Op Super Sunday spelen de sterkste teams van het toernooi tijdens een zenuwslopend knock-out systeem voor een vol rugbystadion om de ereplaatsen.

Jeugd

Topsport ontstaat altijd bij de jeugd, daar is Amsterdam Sevens Rugby van overtuigd. Daarom start het toernooi op vrijdag ook met de Nieuw-West Topsport Series, waar 400 basisschoolleerlingen uit Amsterdam kennis maken met rugby. Gevolgd door het eerst Open Amsterdamse Scholentoernooi voor de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Schots international Tim Visser, die ooit ontdekt werd op Amsterdam Sevens, reikt de prijzen uit aan de winnende school.

Discipline en respect

Rugby speelt een belangrijke voorbeeldrol, volgens wethouder Sport van Amsterdam, Erik van de Burg: “Rugby is een voorbeeld voor andere sporten als het gaat om respect voor elkaar en de scheidsrechter. Je houdt je aan de regels en luistert naar de scheidsrechter, ondanks dat het een harde sport is met veel fysiek contact. Daarin loopt rugby een heel eind voor op andere sporten.” George de Vries, voorzitter van Amsterdam Sevens Rugby vult aan: “Zoals de wethouder al aangeeft, heeft rugby een aantal belangrijke kernwaarden waarvan discipline en respect, voor elkaar en de scheidsrechter, de belangrijkste zijn. Rugby is nu nog een kleine sport in Nederland maar heeft een enorm groei potentieel.”

Advertentie