Geschreven door Coen van Rossum, ingezonden door Elisanne Warner:

Dukes modderworstelend voorbij HRC

Voor de derde keer ditmaal wisten The Dukes de heren van Haagsche Rugby Club te verslaan, maar makkelijk ging dat niet: pas diep in de tweede helft scoorde Nicky Verhoeven de beslissende penalty om er 21-23 in Bosch’ voordeel van te maken.

In de twee eerdere ontmoetingen hadden The Dukes het ook al niet makkelijk tegen de stugge Hagenaars. In de Eerste Fase werd er weliswaar nog ruim gewonnen (37-13), maar bij de thuiswedstrijd in de Kampioenspoule bleek al dat Den Haag, dat in de tussentijd gedwongen afstond moest doen van succescoach Aaron Falloon en gedurende het hele seizoen kampte met een gebrek aan spelers, in de tussentijd niet stil had gezeten: op 31 januari eindigde het onderlinge treffen in een bloedstollende 17-10. Het beloofde veel voor deze zaterdag.

Het lange seizoen had duidelijk zijn tol geëist voor de velden van de Haagsche Rugby Club. Waar er tijdens de Haagsche Rugbydagen in augustus nog een prachtige groene mat lag, was het aantal grassprieten dat er nu op de Theo Mann Bouwmeesterlaan te vinden was praktisch op één hand te tellen. Dat het in het begin van de wedstrijd ook nog eens met bakken uit de hemel kwam vallen, kwam de kwaliteit van het rugby niet bepaald ten goede.

Misschien waanden sommige spelers van The Dukes zich in een soort melancholische bui weer op het oude Dukesveld aan de Limietlaan, maar de Bossche heren kwamen niet goed uit de startblokken. Den Haag, dat erop gebrand is dit pechseizoen af te sluiten met een derde plaats, begon juist furieus en stond binnen tien minuten op 7-0. Het duurde niet lang voordat Nicky Verhoeven een teamtry keurig in de hoek afrondde om de stand naar 7-5 te brengen, maar Den Haag bleef sterker en sloeg razendsnel terug. Een keurig gecreëerde overlap resulteerde in de tweede Haagsche try van de wedstrijd, waardoor het opeens 14-5 stond. In het resterende kwartier tot de rust wisten The Dukes daar alleen een rake penalty van Diede Verhoeven (14-8) tegenover te stellen.

In de tweede helft begonnen The Dukes veel sterker, en ze zetten Den Haag al vlug terug op eigen helft. De eerste score kon niet lang op zich wachten, en waar de eerste poging op een maul nog door de Hagenaren omhoog werd gehouden in het trygebied, was het de tweede keer wel raak: Daan Nijhoff was de man die de bal uiteindelijk over de trylijn mocht drukken: 14-13. Den Haag gaf zich echter nog niet gewonnen. In ultieme vechtcondities op een modderig veld toonden de Hofstedelingen veerkracht, en met een maul verruimden ze hun voorsprong weer naar 19-13. Doordat hun kicker, die nog lekker ouderwets zonder tee vanaf de grond kickte, ook zijn derde conversie benutte, stonden The Dukes weer meer dan zeven punten achter.

Zoals echter wel vaker waren de Bosschenaren echter de ploeg met de langste adem. Slechts vijf minuten na de Haagsche score beukte Glenn Boelens zijn massieve honderd-plus kilo over de achterlijn. Door een rake conversie van Nicky Verhoeven, die de teetaken had overgenomen van de uitgevallen Diede Verhoeven, was het met nog slechts vijftien minuten te spelen 21-20. Toen HRC enige tijd later bestraft werd voor het niet wegrollen na een ruck, wist Nicky Verhoeven The Dukes ook nog voor het eerst op voorsprong te zetten (21-23). Den Haag, dat nog steeds niet opgaf en vastbesloten leek te zijn om The Dukes toch minimaal één keer te verslaan dit seizoen, kwam nog heel dichtbij met een penalty van veertig meter die slechts centimeters onder de lat door scheerde, maar langszij kwam het niet meer.

Advertentie