Ingezonden door Coen van Rossum:

Dukes neemt lastige horde ’t Gooi pas in tweede helft

Lang, heel lang bleef het spannend aan de Bossche Limietlaan, met twee ploegen die duidelijk van niet plan waren om het de tegenstander makkelijk te maken. Uiteindelijk was het vooral het vooral het doorzettingsvermogen en de kracht van de bank die de overwinning voor The Dukes veilig stelde, maar het duurde langer dan verwacht: pas diep in de tweede helft werd de eindstand van 26-18 op het gloednieuwe scorebord neergezet.

In de twee eerdere ontmoetingen had ’t Gooi laten zien dat het een taaie ploeg was: de wedstrijd in de Eerste Fase werd weliswaar ruim gewonnen door de Bossche ploeg, maar het bonuspunt werd pas laat veilig gesteld. De eerste wedstrijd tussen de twee in de Kampioenspoule was een nagelbijter met een uitslag van 9-10 in het voordeel van rood-geel. De mannen van Andy Egonu wisten dus dat er ook nu een inzet van honderd procent nodig was.

Desondanks begon de Naardse ploeg een stuk sterker aan het duel dan het Bossche vijftiental. Het eerste kwartier speelde zich in zijn geheel af op de helft van The Dukes, die toch weer verrast werden door de kracht van ’t Gooi. ‘t Gooi kreeg dan ook de eerste kansen van de wedstrijd, maar het liet zes punten liggen door twee zeer makkelijke penalty’s te missen. Uiteindelijk duurde het tot de zestiende minuut voordat de eerste score op het nieuwe digitale scorebord van The Dukes werd gezet, en hij ging helaas niet naar de thuisploeg:’t Gooi mag deze eer op zijn naam schrijven na beweging die rechtstreeks van het trainingsveld leek te zijn gekomen.

The Dukes leken wakker en kwamen wat in de wedstrijd, maar het duurde nog zeker tien minuten voor het antwoord kwam: Aidan Scanlan scoorde na een maul uit een vijfmeterpenalty. Bart Viguurs ging een stuk beter om met zijn kansen vanaf de tee en converteerde de vijfpunter: 5-7. Helaas was de voorsprong maar van korte duur, want in het kwartier dat volgde scoorde ’t Gooi nog tien punten: een niet te missen penalty, een intercepttry van Marciano Pocorni plus de conversie zorgden voor een 7-15 ruststand.

In de tweede helft zorgde met name de inbreng van enkele invallers voor een ander spelbeeld. Joost Dooijenburg, Zdeno Tadijanic, Mitch van Deursen en Daan Nijhoff zorgden met hun bevlogen invalbeurten voor nieuw elan in het spel van de Bossche ploeg, dat het tij wist te keren. Al na drie minuten kon Aidan Scanlan zijn tweede try van de wedstrijd bijschrijven, nadat hij briljant gelanceerd werd door Zdeno Tadijanic. Bart Viguurs raakte de conversie helemaal vanaf de zijlijn, waardoor het 14-15 was en de spanning weer terug was in de wedstrijd.

’t Gooi, dat The Dukes zo goed partij wist te bieden in de eerste helft, oogde steeds vermoeider en leek minder goed in staat om de aanvallen van de thuisploeg tegen te houden. Slechts vijf minuten na de tweede Bossche try volgde de derde al: na een maul vanuit een line-out was Gerard Viguurs degene die de achterlijn wist te passeren: 19-15. ’t Gooi, dat in de tweede helft geen fatsoenlijke aanval meer wist op te zetten, probeerde de match nog om te draai met een penalty (19-18), waardoor de ploegen wederom slechts één punt van elkaar verwijderd waren. In de laatste vijfentwintig minuten ontstond zodoende een voor de toeschouwers zeer boeiend alles-of-nietsspel, waar The Dukes uiteindelijk toch het sterkst uit tevoorschijn kwamen: een try van Nicky Verhoeven werd nog afgekeurd omdat de winger blijkbaar de zijlijn had geraakt tijdens het gronden van de bal, maar tien minuten voor tijd was het captain Bart Viguurs die zijn team het bonuspunt bezorgde met de vierde try voor de thuisploeg. Doordat hij zijn eigen try ook nog wist te converteren, werd er een eindstand van 26-18 bereikt.

Doordat Hilversum ook met een bonuspunt wist te winnen van de Haagsche Rugby Club en Castricum ternauwernood vier punten wist te behalen tegen Eemland, neemt de voorsprong van de bovenste twee ploegen weer met een puntje toe op die van naaste belager Castricum. Met nog vier wedstrijden te gaan staan The Dukes eerste met 33 punten, staat Hilversum tweede met 30 en Castricum derde met 16. Door deze stand kunnen The Dukes zich volgende week, in een rechtstreekse confrontatie met nummer twee Hilversum, al plaatsen voor de finale van de Lotto Ereklasse: bij een overwinning op de kemphanen uit de Omroepstad zijn de Bosschenaren buiten het bereik van nummer drie Castricum.

Advertentie