Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

Dukes veel te sterk voor Eemland

In de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft bleek Eemland geen partij te zijn voor The Dukes; de thuisploeg ging met een ruime 54-5 zege aan de haal. Waar op 27 september nog een bloedstollend duel uitgevochten werd tussen twee gretige ploegen (met een einduitslag van 26-17), was het afgelopen zaterdag eigenlijk geen moment echt spannend.

De Eerste Fase van de Lotto Ereklasse is voorbij, in de komende periode maken The Dukes, Hilversum, Castricum, Eemland, Haagsche en ’t Gooi onderling uit welke twee ploegen aan het einde van het seizoen om de landstitel mogen strijden. Dat The Dukes door de winst van de Eerste Fase vijf punten bonus kreeg, is daarbij alleen maar mooi meegenomen. Om het puntenaantal te verdubbelen, moest er echter eerst (ruim) gewonnen van Eemland, een ploeg die door sommigen in het begin van het jaar nog als titelkandidaat werd getipt en die voor de eerste keer in zijn geschiedenis meedoet in de Kampioenspoule.

Uit het treffen eerder dit seizoen had Eemland al laten zien dat het een taaie ploeg kon zijn – samen met Hilversum een van de slechts twee ploegen tegen wie The Dukes geen winnend bonuspunt wisten te pakken. Destijds scoorden beide ploegen evenveel try’s, maar was het uiteindelijk Maarten van Osch die met zijn nauwkeurige penaltykicks de winst over de streep trok.

Zover zou het zaterdag niet komen. Alleereerst maakte de wind een hoog kickingpercentage onmogelijk, maar het was bovenal niet nodig. Eemland was simpelweg een schim van de ploeg die het The Dukes in september zo moeilijk maakte. In de eerste helft was het bonuspunt al binnen door try’s van Glenn Boelen, Maarten van Osch, Catalin Buburuzan en Nicky Verhoeven.

De echte doodsklap voor Eemland was echter de aftrap voor de tweede helft, toen Gerard Viguurs de aftap van Maarten van Osch ving, drie beduusde verdedigers voorbij schoot en met een passje naar de mee opgestoomde Nicky Verhoeven de winger in staat stelde om zijn tweede try te drukken. Dit alles vond plaats in de eerste acht seconden van de tweede helft: zonder twijfel de meest spectaculaire try die The Dukes dit seizoen gescoord hebben! Na deze try kwamen er nog vijfpunters voor Johnny Nas, wederom Nicky Verhoeven, Gerard Viguurs en Maarten van Osch. Doordat Eemland vlak voor tijd ook nog een keer de achterlijn passeerde, stond er een eindstand van 54-5 op het bord. Een beter begin van de Tweede Fase had Andy Egonu zich niet kunnen wensen.

Doordat Hilversum met 14-10 van ’t Gooi won en derhalve geen bonuspunt pakte, liepen The Dukes een punt uit op de Bosbokken, die nu met acht punten tweede staan. Den Haag versloeg met 10-24 op vreemde bodem Castricum, waardoor de ploeg uit de Hofstad nu derde staat met vijf punten.

Volgende week nemen The Dukes het in Naarden op tegen ’t Gooi, dat koste wat kost van de laatste plaats in de Kampioenspoule af zal willen komen. Hilversum en Den Haag gaan onderling uitmaken wie de tweede plaats in zal nemen, en Castricum en Eemland gaan in Amersfoort de strijd met elkaar aan, met als inzet, naast broodnodige punten voor de competitie, ook de Michael Cashy Trofee die op het spel staat.

Advertentie