Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

Dukes ongeslagen de kampioenspoule in

The Dukes hebben ook de laatste wedstrijd van de Eerste Fase van de Lotto Ereklasse in winst omgezet: de ploeg van Andy Egonu wist met 30-10 van ’t Gooi te winnen.

’t Gooi stond er bij aanvang van de wedstrijd niet al te best voor. De ploeg moest winnen op de laatste speeldag van de Eerste Fase om zeker te zijn van plaatsing voor de Kampioenspoule. Deed het dat niet, dan was het afhankelijk van wat Haagsche, Eemland of DIOK deed. The Dukes, daarentegen, waren allang verzekerd van een plaats bij de eerste zes, en wisten zelfs al dat het de Eerste Fase had gewonnen, waardoor ze in de Kampioenspoule met vijf bonuspunten mochten starten.

The Bosschenaren, die iedere wedstrijd van het seizoen 2014-2015 nog gewonnen hadden, begonnen sterk aan de wedstrijd en stonden al snel op 13-0 voor, dankzij try’s van Nicky Verhoeven en Aidan Scanlan en een penaltykick van Maarten van Osch. ’t Gooi, dat veelal met de voorwaartsen speelde en grote moeite had om een gaatje te vinden in de Bossche verdedigingslijn, wist uiteindelijk door een pushover-try vanuit een scrum toch zeven punten op het bord te zetten. Doordat Maarten van Osch nog een penalty raak kickte, was het 16-7 bij rust. Als ’t Gooi wat efficiënter met hun kansen was omgegaan, had het bij rust gelijk gestaan, want drie zeer makkelijk kickbare penalty’s werden door de thuisploeg gemist.

In de tweede helft hadden The Dukes het weer moeilijk met het logge spel van ’t Gooi. De Naardense ploeg kwam al vrij snel op 10-16 door een rake penalty, en stond bovendien ruim een kwartier met een overtalsituatie nadat twee spelers van The Dukes wat gemakkelijk een gele kaart kregen voor herhaaldelijke fouten in rucksituaties. De thuisploeg wist er echter geen gebruik van te maken, en zag The Dukes weer uitlopen zodra de Bosschenaren weer met vijftien spelers stonden: Costin Buburuzan rondde een uitstekende maul af, wat de score naar 23-10 bracht. Het verzet van ’t Gooi leek gebroken, en The Dukes hadden een kwartier voor tijd eindelijk het gevoel dat de wedstrijd onder controle was. Glenn Boelens wist in de laatste minuten ook nog het bonuspunt veilig te stellen met een karakteristieke krachtige run: 30-10, de overwinning was binnen.

Door de winst eindigen The Dukes als eerste in de Eerste Fase, met elf overwinningen uit elf wedstrijden. ’t Gooi, dat moest winnen om zeker te zijn van een plekje bij de eerste zes, plaatste zich uiteindelijk ook voor de Kampioenspoule doordat DIOK puntloos ten onder ging bij Hilversum. Eemland en Haagsche plaatsten zich ook, door overwinningen op respectievelijk Oemoemenoe en Ascrum. Hilversum en Castricum waren al zeker van plaatsing voor de volgende ronde. DIOK valt zoals gezegd jammerlijk buiten de boot en zal met Waterland, The Hookers, Amstelveen, Oemoemenoe en Ascrum gaan strijden om de Plate.

Op 10 januari gaat de Kampioenspoule weer verder voor The Dukes met een thuiswedstrijd tegen Eemland, dat een van de twee ploegen is die erin slaagde om een bonuspunt door vier gescoorde try’s te voorkomen.

Dukes-Gooi 6 december 2014.docx

Advertentie