Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

DIOK blijft met lege handen achter

DIOK heeft uit tegen Hilversum alles gedaan wat het kon om een plek in de play-offs veilig te stellen, maar het was niet genoeg. In Hilversum werd in een zenuwslopende wedstrijd nipt met 25-17 verloren. Dat betekende geen punten voor de ranglijst, en dus 1 punt te weinig voor plaatsing bij de top 6. Heel erg zuur voor de mannen van DIOK die de afgelopen weken ondanks de vele blessures in het team als groep onwijs hard zijn blijven werken en tot de laatste seconden zijn blijven vechten voor hun kans.

De opdracht voor DIOK was vooraf helder: er moest minimaal één punt gehaald worden om RC ’t Gooi te achterhalen op de ranglijst. Dat betekende: winnen óf anders met 7 punten of minder verliezen óf minimaal vier try’s scoren. Een lastige opdracht als je weet dat je tegen nr. 2 RC Hilversum speelt, dat al jaren in de top van Nederland meedraait. Toch begon DIOK begon prima aan de wedstrijd en kwam het via een rake penalty al na 7 minuten op een 0-3 voorsprong. Een klein kwartier later was het oud-DIOK speler Marcus Holden die Hilversum met een try + conversie op 7-3 bracht. DIOK sloeg echter meteen terug en kwam twee minuten later via wederom een rake penalty op 7-6. Een kwartier later kwam DIOK uit een penalty zelfs brutaal op een 6-9 voorsprong. Lang kon DIOK daar overigens niet van genieten, want Hilversum scoorde op slag van rust uit een penalty de 10-9.

De wedstrijd bleef ook in de tweede helft gelijk op gaan. DIOK bleef vasthouden aan zijn strijdplan en kreeg de kans om vanuit een penalty op voorsprong te komen. Deze poging ging mis, en prompt was het RC Hilversum dat even later een try en conversie wist te scoren: 17-9. DIOK gaf zich niet gewonnen en scoorde eindelijk een try: 17-14. De spanning steeg en de gemoederen op het veld liepen af en toe hoog op. DIOK zag gedurende de wedstrijd twee spelers met geel voor 10 minuten naar de kant gaan, maar het wist desondanks nog lang de schade beperkt te houden. Tot twintig minuten voor tijd de scrum-half van Hilversum wist te scoren. DIOK wist dat het weer moest komen en vanuit een penalty kwam het terug tot 22-17. Met deze score had iedereen kunnen leven, en zou de play-offs de beloning zijn. Maar het mocht niet zo zijn. Twee minuten voor tijd kreeg Hilversum wederom een penalty en voltrok zich een noodscenario: 25-17. Play-offs buiten bereik. DIOK deed nog een uiterste krachtinspanning en wist in de laatste seconden zelfs nog tot over de tryline te komen, maar de scheidsrechter oordeelde dat het geen score was. Door deze einduitslag kwam DIOK één schamel puntje tekort voor plaatsing bij de top 6. Zuur, want dit team had zeker meer verdiend.

Nu wacht DIOK niet de strijd om het kampioenschap, maar de strijd tegen degradatie. Nou zal dat gezien het niveauverschil met de andere teams geen probleem worden voor DIOK, maar het voelt toch anders dan spelen tegen de top teams van Nederland. Toch weet DIOK nog van twee jaar terug – toen het in een vergelijkbaar scenario ook op één punt de play-offs mis liep, dat winst in de Plate competitie wel degelijk voor een positief einde van het seizoen kan zorgen. Als de teleurstelling gezakt is, zal dat ook de doelstelling moeten zijn: winst in de Plate en volop bouwen aan een team dat volgend seizoen wel de strijd in de top aan kan.

Advertentie