DEN HAAG – In Zuid-Afrika is het sport nummer één, maar in Nederland spelen slechts 10.000 mensen het: rugby. Toch zijn er deze week bij de Haagse Rugby Club twee rugbyscouts uit Zuid-Afrika om twee Haagse talenten te zoeken.

Twee van die talenten krijgen een beurs om in Zuid-Afrika bij een topclub te spelen. De jongens van het Segbroek College, die Rugby in het schoolpakket hebben, zijn erop gebrand om een beurs in de wacht te slepen voor een opleiding van het Northwood College in Zuid-Afrika.

Zes uur per dag trainen de jongens van het Segbroek College onder leiding van de Zuid-Afrikaanse trainers Grant Bashford en Brent Russel. De trainers zijn in Den Haag om te scouten.

Talenten

De trainers zijn niet de minste. Grant is 7 jaar met John Plumtree betrokken geweest bij de successen van The Sharks en één van hun huidige scouts. Brent is een topspeler (23 Caps voor Zuid-Afrika) die gestopt is en nu voor zowel The Sharks als Olympic Biaritz scout.

Grant zegt verrast te zijn door het talent dat in Den Haag rondloopt. ‘Ik zou iedere speler wel mee willen nemen naar Zuid-Afrika, maar er mogen er maar twee mee.’

Inmiddels hebben al twee talenten de overstap gemaakt. Dit zijn David Weersma en Duncan MacDonald. Zij studeren, trainen en spelen inmiddels 2 jaar in Zuid-Afrika. De leiding van Northwood College is onder de indruk van deze twee spelers en wil graag twee nieuwe talenten de kans geven om ook bij hun te komen trainen en onderwijs te volgen.

Vrijdag wordt bekend gemaakt welke twee spelers naar Zuid-Afrika mogen.

via Zuid-Afrikaanse rugbyscouts bekijken talenten bij HRC in Den Haag | Omroep West.

Advertentie