Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:Dukes te sterk voor Castricum

In een boeiend duel op het Bossche kunstgras – de eerste thuiswedstrijd van het jaar – trokken The Dukes aan het langste eind tegen Castricum: 29-12. De wedstrijd werd grotendeels door de Bosschenaren gedomineerd, al gaf het twee keer scores weg door wat onoplettendheid in de discipline.

Het treffen tussen de twee teams was er bij voorbaat een om de vingers bij af te likken: beide ploegen waren nog ongeslagen en hadden al een top 6-club van vorig jaar aan de zegekar geregen (respectievelijk ’t Gooi en Hilversum). Bovendien staan deze twee ploegen altijd garant voor een aantrekkelijk duel, zoals vorig jaar, toen The Dukes in de carnavalswedstrijd de winst in de laatste minuut mee terug naar huis wisten te nemen.

Zo spannend werd het afgelopen zondag niet. Daarvoor waren de Bosschenaren, voor het eerst in het nieuwe tenue, simpelweg te dominant. Vanaf minuut één begon de ploeg de Castricumse lijn aan te vallen. Dit resulteerde aanvankelijk alleen in een afgekeurde try en een door Maarten van Osch benutte penalty. Het duurde echter slechts een kwartier totdat Aidan Scanlan zijn eerste try in de Ereklasse binnenliep, na een prachtige onderschepping en een daaropvolgende race naar de achterlijn. De conversie was een prooi voor Maarten van Osch, waardoor het binnen een kwartier al 10-0 was voor The Dukes. De Bosschenaren lieten echter wat foutjes in hun spel kruipen, drukten niet echt door. Toen Costin Buburuzan ook nog met een gele kaart het veld moest verlaten, rook Castricum zijn kans. In de vijfentwintigste minuut scoorde het dan eindelijk, na een try van captain Pieter Bob Wieringa. De 10-5 die daardoor op het bord kwam, bleek ook de ruststand te zijn.

In de tweede helft kwamen The Dukes weer furieus uit de startblokken, en het duurde niet lang eer er weer gescoord werd. Maarten van Osch spotte een gaatje in de defensie, combineerde met Rik van Balkom, die op zijn beurt de mee opgestoomde Stefan Vos wist te bereiken. Een prachtige try onder palen, na een aanval vanaf de eigen helft: 17-5.

Dat The Dukes ruim zitten in de selectie, werd bewezen door twee scores van invallers: Coen van Rossum had de simpele taak om de bal na een aanval van links naar rechts in de hoek te duiken, en Jim Maas was de laatste man in een rolling maul van minstens dertig meter. Met nog een conversie van Maarten van Osch erbij werd het 29-5. De Castricummers deden nog iets terug nadat Bram Dröge na een een opstootje een gele kaart kreeg: de overtalsituatie werd benut door hun Franse fullback Romain Raine. Kicker Kees Beentjes schoot de makkelijke conversie tussen de palen, waarmee de einduitslag van 29-12 bereikt werd.

Volgende week mag Castricum proberen dit voor hen teleurstellende verlies te vergeten tegen Amstelveen, dat op dit moment nog puntloos is. Hilversum ontmoet het eveneens puntloze Ascrum. Waterland – verrassend zesde op dit moment – neemt het op tegen DIOK, en de sterke packs van The Hookers en ’t Gooi gaan in Naarden de strijd met elkaar aan. Oemoemenoe gaat op bezoek bij landskampioen HRC, in de hoop weer punten te pakken na twee consecutieve verliespartijen. De wedstrijd van de week wordt deze week echter in Den Bosch gespeeld: de nummers één en twee in de Lotto Ereklasse, Eemland en The Dukes, binden de strijd met elkaar aan, met als inzet de alfapositie in de competitie.

Advertentie