Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

Dukes maken het zichzelf moeilijk tegen The Hookers

In een moeizame wedstrijd hebben The Dukes zich zonder al te veel moeite van The Hookers weten te ontdoen. Na tachtig minuten onzorgvuldig rugby stond er een eindstand van 31-3 op het bord, een uitslag die de krachtsverhoudingen tussen de twee ploegen aardig weergeeft.

Bij zo’n eerste competitiewedstrijd van het jaar is het altijd maar gokken waar je als team aan toe bent. De tegenstander heeft zich waarschijnlijk versterkt in de zomerstop, maar van tevoren weet je niet hoe goed zo’n ploeg nou werkelijk is. Zelf ben je als team nog zoekende om de nieuwe automatismen in het spel te brengen, waar The Dukes er nog meer van hebben omdat ze met Andy Egonu ook nog eens een nieuwe coach met andere ideeën over rugby hebben.

Het leverde een slordige wedstrijd op, met veel fouten van met name Bossche zijde. Er werden zeer veel overtredingen gemaakt, en door het grote aantal knock-ons kwam het vloeiende spel dat The Dukes graag willen spelen niet tot uiting. Dit was dan weer in het voordeel van The Hookers, dat door hun sterke scrum in de wedstrijd kon blijven, en door het grote aantal penalty’s in hun voordeel ook nog eens het idee hadden dat er iets te halen viel.

Ondanks het matige spel waar de Bosschenaren mee begonnen, kwam de eerste try toch op naam van de rood-gelen: Benjamin Dechartres had slechts zeven minuten nodig om zijn eerste vijfpunter in de Lotto Ereklasse af te ronden, na een maul vanuit een line-out. Maarten van Osch converteerde knap, zodat The Hookers meteen tegen een achterstand van 7-0 aankeken. Wat volgde was een periode waarin veel misging en waar The Hookers gebruik van dachten te kunnen maken. Helaas beschikt de ploeg uit Zuid-Holland niet over een sterke kicker, waardoor het slechts één van de vier kickbare penalty’s tussen de palen wist te krijgen. The Dukes klaagden niet, en benutten het Hoekse geknoei met de kicking tee in hun voordeel door nog voor rust de tweede try te scoren: Bart Viguurs zag ruimte in de counter, en na een slim kickje over de verdediging van The Hookers rondde hij eenvoudig af. Maarten van Osch was wederom succesvol met de conversie, waardoor er met 14-3 gerust werd.

In de tweede helft werden The Dukes wat minder zenuwachtig in de aanval, en zag het spel er aanvankelijk verzorgder uit. Helaas was de scheidsrechter de vele overtredingen die The Dukes nog altijd begingen stilaan beu, en besloot hij scrumhalf Rik van Balkom met een gele kaart van het veld te sturen na een team offence. Maar zelfs in deze periode kwamen The Hookers niet tot scoren. De Hoek van Hollanders hebben een team dat het voornamelijk van zijn kracht moet hebben, maar in de aanval gaat er te veel mis om het de Bosschenaren echt moelijk te maken. The Dukes sprongen veel beter met hun kansen om. Nadat Rik van Balkom terugkwam in het veld, wist Benjamin Dechartres wederom een try te drukken, gevolgd door een vijfpunter van Glenn Boelens en de tweede van Bart Viguurs. Maarten van Osch wist er nog een te converteren, waardoor de eindstand 31-3 bedroeg in het voordeel van de Brabanders. Een resultaat om voor te tekenen, maar volgende week staat Hilversum op het programma, en dan komen The Dukes waarschijnlijk niet meer zo makkelijk weg met de fouten die tegen The Hookers werden gemaakt.

Door deze overwinning staan The Dukes – voor zover het na één wedstrijd van belang is – op de derde plaats, achter Hilversum, dat zich met gemak van Waterland ontdeed, en DIOK, dat Amstelveen met 39-5 terug naar huis stuurde. Eemland zorgde voor de eerste verrassing van het jaar door landskampioen Den Haag met 25-10 te kloppen, en Castricum versloeg ’t Gooi met 29-15. Ten slotte wist nieuwkomer Ascrum niet te verrassen tegen Oemoemenoe: de Amsterdamse studenten gingen met 22-6 de bietenbrug op.

Er wordt komende zaterdag in Hilversum meer vuurwerk verwacht, wanneer The Dukes het opnemen tegen de verliezend finalist van vorig jaar. Het aangeslagen Den Haag gaat op bezoek bij DIOK, en Ascrum mag proberen zijn valse start ongedaan te maken in en tegen Castricum. Eemland hoopt zijn succesvolle start een gevolg te geven tegen het talentvolle team van Amstelveen, terwijl ’t Gooi de lange weg naar Zeeland mag afleggen om het verlies tegen Castricum van afgelopen zaterdag weg te spoelen. The Hookers, zichtbaar teleurgesteld van het verlies van vorige week, krijgt met Waterland een tegenstander op bezoek waartegen het waarschijnlijk beter in staat zal zijn om aanvallend wat teweeg te brengen.

Advertentie