Ingezonden door Mieke Doll, geschreven door Hans Balgooi, foto’s Theo Beentjes:

Spectaculaire start rugbyseizoen

Zaterdag om 15.00 begint CasRC het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen RC ’t Gooi. Dat is direct een topwedstrijd tegen de landskampioen van 2013. Weliswaar had RC ’t Gooi een lichte terugval door het vertrek van enekele spelers, maar het seizoen beginnen tegen de oudkampioen betekent wel gelijk een zware pot in het eerste competitie-weekend.

Trainer Rodney Hermans kijkt met zijn team gretig naar deze wedstrijd uit. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de selectiespelers van CasRC dit jaar de hele zomer blijven trainen. Na de promotie het van het tweede team naar de eerste klasse, is bij CasRC een sterke selectie ontstaan van twee teams die beide aan de top van de nationale competitie spelen.

Het kampioenschap van het tweede team, de nationale titel van Cas bij het sevensrugby en het absolute topspektakel rond de trainingsweek van de All Blacks in Castricum hebben de spelers extra gemotiveerd voor het nieuwe seizoen.

De lat wordt dit jaar dan ook weer hoger gelegd. Daarom heeft Hermans met de technische staf de organisatie rond de selectie opnieuw opgebouwd. Er s een leiderschapsgroep samengesteld van zeven ervaren spelers,die leiding gaan geven aan de hele spelersgroep.

Deze spelers hebben een voorbeeldfunctie en fungeren als aanjagers en als een klankbord voor de rugbyers. Intern hebben ze elkaar klaargestoomd voor de komende competitie, ze staan in de startblokken.

“Het is wel een proces waar ook nog vorm aan gegeven wordt”stelt Hermans. “Ons oorspronkelijk plan was, om over twee jaar weer landskampioen te worden. Maar deze zomer bleek de motivatie zo hoog te liggen, dat we een kampioenschap in deze competitie niet uit de weg gaan. De komende wedstrijd tegen ’t Gooi zie ik hiervoor als een test. Tot de kerst gaan we veel dingen uitproberen en systematisch verbeteren. Na de kerst komt het tweede deel van de competitie en dan zullen we ons inzetten om het landskampioenschap te halen”

In de Nederlandse rugbycompetitie heeft CasRC daarbij vooral ook concurrentie van Hilversum, Den Haag en de Dukes uit Den Bosch. Met name Den Haag en de Dukes zijn ook hard bezig met de opbouw van hun team voor de nationale titel.

Ook Castricum is bezig om zich te versterken. Niet alleen met nieuwe spelers van buitenaf, maar ook met nieuwe senioren vanuit de eigen jeugd. Als warming up voor de competitie hebben ze daarom tegen sterkere teams uit Engeland en België geoefend. Met verlies was rekening gehouden, het ging veel meer om te leren en te experimenteren. Daarnaast zijn vijf jeugdige spelers van Castricum geselecteerd voor deelname aan het Nationaal Training Centrum. Speciaal opgezet om talentvolle spelers hun maatschappelijk carrière/studie te combineren met een topsport rugbyprogramma.

“Zaterdag wordt het toetsmoment om te zien hoever we in deze zomer gekomen zijn. We kunnen natuurlijk tevreden zijn als we winnen of teleurgesteld als we verliezen, maar dat zou in beide gevallen onrealistisch zijn. Het gaat zaterdag immers nog maar om één wedstrijd, maar wel één waaraan we ook kunnen zien hoever we staan in de komende strijd om het kampioenschap. Het wordt hoe dan ook een perfecte uitslag op een perfect moment. Vorig jaar begonnen we tegen Eemland en nu tegen een kampioensteam. Een zware wedstrijd met een gretig Castricum ”, aldus Hermans. Het tweede team speelt zondag ook thuis op Wouterland haar eerste wedstrijd in de Eersteklasse tegen Den Haag 2

Advertentie