Ingezonden door Elisanne Warner, verslag geschreven door Coen van Rossum:Dukes derde op Haagsche Rugbydagen

Op het jaarlijkse rugbyfestival in Den Haag, de laatste pre-season activiteit van het jaar, zijn The Dukes op de derde plaats geëindigd. Op vrijdag werd met 35-50 verloren van het Duitse Hannover, op zondag werd DSR-C met 62-0 aan de kant gezet. Met deze laatste wedstrijd werd een uitstekend weekend voor de teambuilding positief afgesloten: The Dukes zijn klaar voor de competitie.

Bij aanvang op vrijdag was het niet geheel duidelijk wat er van Hannover verwacht moest worden. Het enige wat we van dit team wisten, is dat het in de hoogste Duitse competitie speelt – die over het algemeen sterker is dan de Nederlandse Ereklasse – en het daarin niet onaardig doet.

Dat de twee ploegen aan elkaar gewaagd waren, blijkt wel uit het scoreverloop: bij rust was het 13-17 voor de Duitsers, na een geconverteerde try van Mitch van Deursen en twee rake penalty’s van Maarten van Osch. In de tweede helft legden de Duitsers echter de zwakheden in de Bossche verdediging bloot, en nog voor er een uur gespeeld was, was het 13-36. The Dukes kwamen nog wel terug in de wedstrijd: mede door try’s van Zdeno Tadijanic, Stefan Vos, Maarten van Osch en Daan Nijhoff kwam er een eindstand van 35-50 op het scorebord te staan. Dit geeft eens te meer aan dat het met de Bossche vechtlust en aanvalsdrang wel goed zit, maar ook dat er in de verdediging nog het een en ander niet klopte.

Na twee overnachtingen in een Haags hotel en een vrije dag op zaterdag stond zondag DSR-C op het programma, dat op zijn beurt op vrijdag ruim van HRC had verloren. De Delftse studenten spelen komend jaar tegen ons tweede team in de Eerste Klasse, dus The Dukes waren het aan hun stand verplicht om te winnen.

Die doelstelling kwam tegen de oudste club van Nederland geen moment in gevaar: al binnen drie minuten werd de eerste try gedrukt door Coen van Rossum, die in de eerste helft gevolg kreeg door vijfpunters van Stefan Vos, Johnny Nas, Bram Droge, Boudewijn de Rouw en Rik van Balkom. Doordat Maarten van Osch drie van deze try’s converteerde, werd er gerust met een stand van 36-0.

In de tweede helft slaagde DSR-C er ook niet echt in om kansen te creëren. De studenten hadden wel een territoriaal voordeel, maar dit was eerder te wijten aan het grote aantal penalty’s dat The Dukes weggaven dan aan het spel van DSR-C, dat de Bossche lijn eigenlijk niet een keer wist te doorbreken. Ook in de tweede helft kwam Delft niet tot scoren. The Dukes zetten via Joost Dooijenburg, Aidan Scanlan, wederom Stefan Vos en Richard van de Broek nog punten op het bord, en door conversies van Maarten van Osch, Richard van de Broek en Coen van Rossum eindigde het eentonige duel met 62-0. Hiermee werd met gemak de derde plaats veiliggesteld in een toernooi dat door het thuisteam HRC gewonnen werd: in de finale slaagden zij er wel in om een solide verdediging neer te zetten tegen de Duitsers.

Met deze activiteit zit het pre-season van 2014 er nu echt op. Komende zaterdag spelen The Dukes hun eerste competitiewedstrijd, uit tegen The Hookers. Deze match tegen de nummer 10 van afgelopen seizoen zal een goede indicatie zijn van hoe de Bossche ploeg ervoor staat. Het belooft hoe dan ook een mooi seizoen te worden in de Lotto Ereklasse!

Advertentie