Ingezonden door Mieke Doll, foto’s Theo Beentjes:

De Castricumse Rugby Club opent seizoen met winst.

Zaterdag 6 september 2014 gaat de boeken in als opening seizoen Lotto Ereklasse. De Castricumse Rugby Club had het thuisvoordeel in de klassieker tegen Rugby Club ’t Gooi. Na ruim 80 minuten stond het score bord op 29 – 15, waarmee de Duinranders het seizoen goed zijn gestart. RC Eemland heeft geïnvesteerd in spelers en dat betaalde uit in een mooie overwinning op landskampioen Haagsche RC. Hilversum, Diok en the Dukes versloegen relatief eenvoudig met bonus Waterland, Amstelveen en de Hookers. Nieuwkomer Ascrum verraste gastheer Oemoemenoe niet en keerde met lege handen naar Amsterdam. De kop is eraf, er staat ons een mooi seizoen te wachten.

Fris en gretig

De maand September wordt door de trainers staf van de Castricumse Rugby Club als moment van de waarheid. Is de ambitie strijden om het landskampioen reëel of moeten we nog verder bouwen. In dit licht start de formatie van Rodney Hermans met de September reeks op haar thuisbasis Wouterland, waar de grasmat er weer strak bijligt. RC ’t Gooi is de tegenstander van de dag, een goede opponent, wat dus perfect in het programma past. De wedstrijd start stipt 15.00 uur en de plannen van de Castricumse Rugby Club zijn vanaf moment één overduidelijk, overdonderen door de felle aanvalstactiek. De gasten zijn echter niet onder de indruk en verdedigen met verve hun try lijn. Het zenuwachtige kat en muis spel, geflankeerd door veel fouten aan weerszijden, ontspint zich voor de ogen van de toeschouwers. De scrum en line out aan Castricumse zijde loopt niet, waardoor er turn-overs moeten worden toegestaan. In de lijn is het echter Cas RC dat van zich doet spreken, door prachtige aanvallen, die met moeite en door fouten (forward passes) gekeerd kunnen worden. Na een kwartier is er reden tot juichen voor de thuisploeg, als Sepp Kotten zo’n snelle aanval gelanceerd door Romain Raine en James Makea afrond met een try. Matt Ball kan niet voor de uiterst moeilijke bonus zorgen. De druk op de trylijn van ’t Gooi is enorm en bijna lukte het Luuk de Geest zich te ontdoen van zijn tegenstander. Zoals wel vaker valt daarna de score bij de tegenstander. Alex Stafford kickt in zijn tweede poging raak. Het slotakkoord van de eerste helft was voor Mathijs Beentjes, die attent reageert op een charge down van Lachie Pigott (Man of the Day) op een kick van ’t Gooi in hun eigen trygebied. Ball ziet geen kans de moeilijke conversie te scoren. Na de break is het wederom de thuisploeg dat de aanval zoekt, Joost Kramer is dit maal de gelukkige try maker. CasRC is de bovenliggende partij, maar blijft veel moeilijkheden houden tegen het zware pack uit Naarden. De eigen line-outs worden nu wel meestal gewonnen, waardoor de Castricummers gevaarlijk vanuit de lijn acteren. De spaarzame lijn acties van ’t Gooi worden met veel tacklewerk onschadelijk gemaakt. Wederom forceert Raine via Zach Jungmann een opening in de defensie en lanceert Makea, die vakkundig afrond. De bonus is een prooi voor Ball. De mooiste try van de dag komt op naam van Rob van der Velden, het voorwerk en de afronding is een lust voor het oog en ogenschijnlijk is de wedstrijd op zak. Er wordt veel gewisseld door coach Hermans. Het laatste kwartier is aangebroken en ’t Gooi zet haar geheime wapen in, het sterke pack. Ze zien dit beloont met een penalty try voor spelbederf door Jungmann en in de laatste minuut van de wedstrijd wordt de eindstand iets dragelijker voor de gasten gemaakt met een ongeconverteerde try, 29-15. Smet op de wedstrijd is de ernstig blessure van Kevin Bakker. Van harte beterschap Kevin!

Al met al een lekkere start voor de Castricumse Rugby Club, die met vijf punten op de vierde plaats in de rangschikking staat. Volgende week zaterdag staat nieuwkomer Ascrum op het programma. Wederom op Wouterland, KO 15.00 uur.

Advertentie