Ingezonden door Erik Schoonhoven:

LOWLANDERS BEREIKEN HALVE FINALE IN WK GAY RUGBY TEAMS

AMSTERDAM LOWLANDERS WINNEN BEN COHEN STANDUP AWARD

ARC Amsterdam Lowlanders keren terug van een succesvolle Bingham Cup Sydney 2014, het wereldtoernooi voor gay en hetero-inclusieve rugby teams. De Lowlanders wonnen de Ben Cohen StandUp Award voor buitengewone team-sportiviteit in rugby, en hebben met het bereiken van de halve finale voor de Alice Hoagland Cup hun beste prestatie op een Bingham Cup ooit geleverd.

De Ben Cohen StandUp Award wordt gegeven aan het team dat het beste het karakter van rugby vertegenwoordigt. Ben Cohen is een Engelse voormalige rugbyprofessional die in 2003 het WK won en zich nu inzet tegen homofobie in sport en pesten met zijn StandUp Foundation. Lowlanders-coach Remo Calzoni: ‘Ik ben zo trots en blij dat het harde werk en de toewijding van zoveel van mijn teamgenoten erkend is met de Ben Cohen StandUp Award. We hebben het onmogelijke gedaan om een team naar Sydney te krijgen en onderdeel te zijn van dit fantastische toernooi. Daarbij hebben we ook nog eens onze beste prestatie op Bingham Cup ooit geleverd. Ik had niet blijer kunnen zijn.’ Voorzitter van Bingham Cup Sydney, Andrew Purchas: ‘De Lowlanders waren de logische keus voor de Ben Cohen StandUp Award. Ze vertegenwoordigen het ware karakter van rugby, zowel op als buiten het veld. Het was een sensatie om ze hun eerste Bingham Cup wedstrijd te zien winnen. De Lowlanders zijn een echte kracht binnen gay rugby.’

Historisch resultaat

Tot de tweede dag van het toernooi hadden de Lowlanders nog nooit een Bingham Cup-wedstrijd gewonnen. Dag 1 leidde tot een gelijkspel tegen Boston Ironsides, en een verlies tegen Sydney Convicts C. Maar op dag 2 werd de poule-wedstrijd tegen Southern Us Ba Baas gewonnen, waarmee de Lowlanders zich plaatsten voor de kwartfinales van de Alice Hoagland Cup. Dit werd opnieuw een wedstrijd tegen Boston, die ook werd gewonnen. Beide wedstrijddagen was het uitstekend rugbyweer met aanhoudende regen en heel veel modder. De Lowlanders speelden gefocust en oefenden continu druk uit op de tegenstander. Op dag 3 werd de halve finale tegen Philadelphia Gryphons verloren, maar niet zonder hard te vechten. Die middag wonnen de Gryphons de Alice Hoagland Cup, de tweede divisie in het toernooi. Net als in 2012 in Manchester wonnen de Sydney Convicts, organisator van het toernooi, ook dit keer de Bingham Cup.

In de voetsporen van Mark Bingham

Alice Hoagland is de moeder van Mark Bingham, een van de grondleggers van gay rugby. Hij kwam om in de aanslagen op 11 september. De kapers van het toestel dat gericht was op Washington DC werden mede door hem overmeesterd, waardoor het vliegtuig in Pennsylvania in een veld neerstortte. De Bingham Cup is een van de grootste rugby-uniontoernooien ter wereld. Alice Hoagland is zeer actief betrokken bij elke Bingham Cup en wordt gezien als de moeder van alle homoseksuele rugbyers. Remo Calzoni: ‘De Ben Cohen StandUp Award ontvangen uit de handen van Alice Hoagland voelt als een droom. Tijdens mijn eerste Bingham Cup in 2008 ontmoette ik haar voor het eerst en wist ik nog niet wie ze was. Maar ik had wel door dat ze de beste moeder ter wereld is.’

De Lowlanders-campagne voor Sydney

Een compleet rugbyteam met supporters van Amsterdam naar Sydney krijgen is niet makkelijk. In de afgelopen 1,5 jaar hebben de Lowlanders voldoende geld ingezameld om deze droom te realiseren. De 2014-kalender is volledig uitverkocht, de video The Making Of ging de hele wereld over en een reeks aan fundraisers werd georganiseerd. De Lowlanders danken hun trouwe sponsors RoB, Fimac en Spijkerbar voor hun continue steun en betrokkenheid en iedereen die heeft bijgedragen aan dit fantastische resultaat. Niet alleen buiten het veld, maar vooral ook er op hebben de Lowlanders hard gewerkt om deze historische resultaten te bereiken. De Lowlanders heten iedereen welkom die onderdeel wil uitmaken van de bijzondere ervaring die gay rugby is, zowel in trainen en spelen bij Amstelveense Rugby Club, of als supporter.

Advertentie