Ingezonden door Danilo Meijer:

Heuse thriller tussen Haagsche RC en Haarlem

Opspelende zenuwen, een goed volgepakte tribune en nog veel meer.. Alle goede omstandigheden voor een finale tussen het sterk spelende Haagsche RC en het, toch wel verrassende, Haarlem onder leiding van Walter van Ling. Het meegereisde publiek uit zowel Haarlem als Den Haag kreeg een heuse thriller te zien tussen de beste twee juniorenteams van Nederland, ook waren veel bobo’s der rugby toeschouwer van een vermakelijke wedstrijd.

Haarlem keek al vroeg tegen een tegenstand aan. Na minder dan één minuut spelen stak de referee al zijn rechterhand omhoog, een penalty voor Haagsche RC. De Haagsche flyhalf wist zijn zenuwen te bedwingen en zijn team naar een voorsprong te schieten. ‘Wat Haagsche kan, kan Haarlem ook’ moest Litan Klooster gedacht hebben want hij zorgde voor de tweede score die op het bord verscheen. Na vijf minuten spelen stond het dus weer gelijk, 3-3. Haagsche RC wist zijn tegenstander goed onder controle houden en zo nu en dan goed door de Haarlemse defensie te breken. De eerste try was dan ook aan Haagsche RC, captain Victor Huurman opende de score door aan de zijkant van het veld door te breken. Flyhalf Jasey van Kampen benutte het buitenkansje om zijn team naar een 10-3 voorsprong te schieten niet en zo was de ruststand 8-3 in het voordeel van de Zuid-Hollanders.

In de tweede helft ging Haagsche RC door met hun spel, het goed penetreren van de Haarlemse defensie. Na een goed uitgevoerde line-out was het Haagsche die de tweede try drukte, de conversie werd weer gemist en zo was het 13-3 met nog 25 minuten te spelen. Kort na deze try ging Lucas de Waaij eraf met een gele kaart, dit doordat hij de tegenstander opzettelijk pijn deed. Haarlem voerde wissels door en dit bleek effect te hebben: na de Haarlemse kracht optimaal gebruikt te hebben was het de Haarlemse captain, Oyono de Armada, die zijn team terug in de wedstrijd ‘drukte’. Ook Litan Klooster kon zijn conversie niet benutten, waarschijnlijk werden zoveel kicks gemist doordat het weer parten speelde. Het slotakkoord was aan de Haagsche RC: de Haagsche wing wandelde om de Haarlemse defensie heen en kon zo de vierde try, derde voor Haagsche RC, van de wedstrijd drukken. Deze conversie werd benut en later was het flyhalf Jasey van Kampen die een penalty benutte door hem door de palen te schieten. De referee floot niet later af en zo waren de Haagsche junioren kampioen van Nederland door een uitslag van 25-8.

Een thriller tussen twee competitieve teams waarin Haagsche RC pas aan het eind de overwinning wist veilig te stellen. Haarlem ging, waarschijnlijk door de spanning, vaak in de fout met penalty’s tegen tot gevolg, de penalty’s die uiteindelijk het wedstrijdbeeld schetsten. Afgezien van het feit dat er op het veld verloren werd was dat zeker niet het geval wanneer men over toeschouwersaantallen spreekt. Meer dan driehonderd uitzinnige Haarlemse fans waren toeschouwers van de spannendste wedstrijd van het jaar, zij zijn tevens ook de individuen die een topdag gecreëerd hebben voor de Haarlemse junioren. Na de wedstrijd werd er nog bier gedronken, gegeten en gefeest in het Haarlemse clubhuis, het was een dag om nooit te vergeten!