Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:DIOK te laat op stoom tegen Hilversum (34-22)

Niet thuis in Leiden zoals gepland, maar uit in Hilversum trad DIOK dit weekend aan tegen Hilversum. De velden in Leiden waren onbespeelbaar geworden nadat er in de nacht van vrijdag op zaterdag een behoorlijke hoeveelheid regen was gevallen. Even last-minute omschakelen dus voor DIOK: de troepen verzamelen en richting Hilversum afreizen. Maar ach: of je nou in Hilversum of Leiden speelt, het blijft een rugbywedstrijd als alle andere. Hilversum bleek dit keer met 34-22 de sterkste, al kwam DIOK via een slotoffensief nog aardig dichtbij.

DIOK werd verrast door een sterk begin van Hilversum. Al binnen het kwartier keek DIOK dan ook tegen een 10-0 achterstand aan. Pas na zo’n 25 minuten kon DIOK daar iets tegenover stellen. Leon Koenen kickte vanuit een penalty de 10-3 op het bord. DIOK koesterde de hoop dat het nog verder dichterbij kon komen, maar Hilversum scoorde 5 minuten later wederom een try plus conversie: 17-3. Leon Koenen probeerde de achterstand te verkleinen met een penaltykick, maar zijn schot miste precisie. In de slotminuten van de eerste helft voerde de driekwarten van DIOK de druk op en kwam de tryline eindelijk in zicht. Nic Altink stond een aantal keer aan de zijlijn klaar om een zekere try te gaan scoren, maar het ontbrak DIOK op de beslissende momenten aan overzicht. Medespelers liepen terug de drukte in, of werden door (hoge) tackles van Hilversum kant tot stoppen gebracht. Bij rust was het dan ook nog steeds 17-3

Na rust toonde Hilversum zich weer het scherpst van beide teams, vrijwel direct uit de kick-off liep Hilversum aan de buitenkant een try binnen: 22-3. Tien minuten later was het wederom raak: 29-3. DIOK gaf zich nog niet gewonnen en het bleef de druk op Hilversum opvoeren. Man-of-the-match aan DIOK-kant Nic Altink slalomde vanaf eigen helft tussen het halve team van Hilversum door, om vervolgens tussen de palen een pracht try te scoren. Riaan Smal kickte de conversie raak: 29-10. DIOK koesterde hoop dat het de achterstand nog kon wegwerken, maar Hilversum antwoordde met een snelle tegentry: 34-10.

Die achterstand leek onoverbrugbaar, maar DIOK begon de laatste twintig minuten aan een wanhoopsoffensief. Referee Mike Hoyer had de wedstrijd goed onder controle, al moest hij daarvoor keer-op-keer Hilversum terugfluiten in en om de rucks. DIOK profiteerde via een snelle penalty van Riaan Smal met een try naast de palen. Zijn conversie was ook raak en DIOK kwam terug tot 34-17. Met nog een kwartier op de klok kwam het geloof terug bij DIOK en de meegereisde DIOK-fans. Het team ging gretig op zoek naar nog een try, maar was daarbij net iets te gehaast. Tot tweemaal toe werd een scoringskans op de tryline verprutst met een knock-on. Tom Altink was enkele minuten later gelukkiger in de afronding en bracht de stand op 34-22. De conversie ging mis, en dus bleef de eindstand 34-22.

Ondanks de vele scoringskansen in de tweede helft en een sterk slotoffensief keerde DIOK dus met lege handen terug naar Leiden. Zuur, maar eerlijk is eerlijk: DIOK speelde niet slim genoeg en kwam te laat op gang om aanspraak te maken op de overwinning. Volgende week reist DIOK wederom af richting het Gooi. Dan speelt DIOK in Naarden tegen de nummer laatst RC ’t Gooi, dat dit weekend met 47-0 dik op de broek kreeg van The Dukes. Zowel DIOK als ’t Gooi hebben dus wat te bewijzen volgende week, dat kan weer een leuke wedstrijd opleveren!

Advertentie