Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

DIOK moet passen tegen HRC (27-6)

In de regioderby tegen HRC heeft DIOK dit weekend geen potten kunnen breken. In de eerste helft lieten beide teams nog leuk rugby zien, maar in de tweede helft verloor de wedstrijd door slordigheden van beide kanten zijn spanning. DIOK kon in vergelijking met de vorige confrontatie met HRC (34-15) het tempo en de agressie van HRC wel beter bij benen, maar moest toch met 27-6 de eer aan HRC laten..

HRC ging vanuit de kick-off furieus van start en dwong DIOK direct terug in haar eigen 22m. Een eerste penalty wegens offside van DIOK ging nog mis, maar twee minuten later scoorde HRC alsnog uit een penalty voor eenzelfde overtreding: 3-0. Vijf minuten later had DIOK moeite om de bal uit een eigen line-out weg te werken uit de 22m. HRC zette DIOK vervolgens onder druk op haar eigen tryline, maar was nog even slordig in de afwerking. De vandaag onnavolgbare scheidsrechter Andrew Stevens keurde vlak daarna een 100% try aan HRC-kant af, maar maakte zijn fout enkele minuten later ‘goed’ door een ongeldige try wel goed te keuren. (Kunt u het nog volgen?) Ook de conversie ging raak: 10-0.

Daarna kwam DIOK voor het eerst aan ballen toe en een aanval die tot op de 22m van HRC gevorderd was, leidde meteen tot een penalty wegens offside. Leon Koenen bracht daarmee de stand op 10-3. Dat gaf vertrouwen en het spel van DIOK ging beter lopen. Vijf minuten later volgde wederom een penalty voor DIOK wegens ‘hands in the ruck’. De kick van Leon Koenen leek goed, maar de bal vond uiteindelijk de paal. DIOK voelde dat er wat te halen viel en ging stug door met aanvallen. Een break van Titus Klumper op de wing – na mooi voorwerk van Jordy Bonhof en Leon Koenen – werd echter met een hoge tackle onschadelijk gemaakt. Een paar minuten later onderschepte André Baya een bal in de 22m, maar ook zijn break strandde al voor de middenlijn. HRC nam het initiatief weer over en leek te gaan scoren bij de hoekvlag, maar DIOK wist het gat net op tijd dicht te lopen. Op slag van rust wist HRC toch door de verdediging van DIOK te lopen. Uit een ingestudeerde beweging vanuit een scrum, was het de blindside wing van HRC die scoorde. Ook de conversie was raak en zo gingen de teams met 17-3 de rust in.

De tweede helft begon goed voor DIOK dat HRC meteen onder druk zette met een serie rucks in de 22m. Het leverde DIOK een penalty op, die Leon Koenen verzilverde: 17-6. Daarna kakte de wedstrijd aardig in. Pas een kwartier later was het HRC dat een opleving kreeg en vanuit een scrum op 5m scoorde. Vijf minuten later gooide HRC de wedstrijd helemaal in het slot door een man-meer-situatie aan de buitenkant uit te spelen: 27-6. Het laatste kwartier gebeurde er weinig meer. Bij DIOK maakte Tjebbe Jehee voor het eerst dit seizoen zijn opwachting, nadat hij lang afwezig was wegens blessureleed. Fijn dat hij er weer bij is, in de wetenschap dat de competitie nog lang en zwaar is.

Te beginnen volgende week, wanneer DIOK nr. 2 Hilversum ontvangt. Zij wonnen dit weekend hun eigen derby tegen RC ’t Gooi met 34-3, nadat zij een week eerder nog met 36-11 verslagen waren door HRC. Vlag voor kerst won Hilversum in een spannende wedstrijd nog met 0-15 van DIOK, maar we zullen zien hoe de verhoudingen volgende week liggen.

Advertentie