Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:DIOK komt met schrik vrij tegen Dukes (24-22)

Voor de tweede week op rij heeft DIOK een minimale overwinning geboekt. Na de 22-25 van vorige week in Castricum was de marge tegen The Dukes dit keer zelfs nog kleiner. Tot grote opluchting bij het eigen publiek werd het uiteindelijk 24-22 voor DIOK, doordat Leon Koenen vlak voor tijd de beslissende penalty raak schoot.

Na een minuut of zeven scoorden The Dukes als eerste via een penalty, maar DIOK reageerde binnen twee minuten via een driepunter van Leon Koenen: 3-3. Luttele minuten later bracht Eric Barnas DIOK op een 8-3 voorsprong nadat hij op Bossche helft een break maakte en op weg naar de tryline nog een aantal tegenstanders van zich wist af te schudden. De voorwaartsen van de Dukes knalden er vervolgens stevig in, maar DIOK hield stand. Referee Gert Visser kende DIOK na 20 en 25 minuten een penalty toe, precies binnen het bereik van Leon Koenen. DIOK liep daarop uit tot 14-3, maar omdat de Dukes net na het half uur nog een try wisten te drukken, gingen de teams met 14-8 de rust in.

Bij DIOK was men nog niet gerust op een goede afloop, ook al wist Leon Koenen in de 50e minuut via een mooie try en conversie de marge te vergroten tot 21-8. Die twijfel bleek terecht, want er brak een lastige half uurtje aan voor DIOK. Door twee try’s tegen in de 64e en 74e minuut en evenveel conversies, waren het opeens The Dukes die op een 21-22 voorsprong stonden. Lang konden The Dukes niet genieten van deze voorsprong, want in de 77e minuut was het Leon Koenen die de beslissende penalty raak schoot: 24-22. Die score wist DIOK vast te houden tot het laatste fluitsignaal, waarna iedereen weer opgelucht kon ademhalen. De winst was binnen, maar overtuigend was het allemaal niet. Ook de Franse topcoach Jean Bidal – dit weekend te gast bij DIOK voor een serie trainerscursussen – had na afloop genoeg punten voor verbetering gezien.

De feedback die Bidal in de nabespreking met DIOK1 deelde, kunnen de spelers en trainers hopelijk goed gebruiken in de aanloop naar de regioderby tegen koploper HRC. Volgende week speelt DIOK namelijk de uitwedstrijd in Den Haag en dan moet het spel beter zijn dan vandaag. Eerder dit seizoen werd DIOK in een stevige wedstrijd 40 minuten lang overklast, waarna het in de tweede helft de schade nog enigszins wist te beperken (34-15). Volgende week beginnen de teams weer bij 0-0, we zullen zien wie er dan de sterkste is.

Advertentie