Ingezonden door Eefje van der Harst:

DIOK verliest in moddergevecht van koploper Hilversum (0-15)

Op een modderig veld en in ijzig koude regen en wind heeft DIOK voor eigen publiek met 0-15 verloren van koploper Hilversum. DIOK vocht in de modder voor wat het waard was en wist lange tijd de aanhoudende pressie van Hilversum te weerstaan, maar toch bleek Hilversum succesvoller in de afronding. Even slikken weer voor DIOK dat een einde zag komen aan een zegereeks van zes overwinningen. Maar laten we wel wezen: pas aan het eind van de play-offs worden de prijzen verdeeld. Deze wedstrijd leert in ieder geval dat DIOK zich kan meten met de topploegen van Nederland, en dus gaat DIOK vol vertrouwen de tweede fase van de competitie in.

De eerste helft begon moeizaam voor DIOK. Het team bevond zich bijna voortdurend op eigen helft waar het de pressie van Hilversum probeerde te weerstaan. Dat ging best aardig, want Hilversum wist tot hun eigen frustratie aanvankelijk niet te scoren. DIOK hield goed stand, veroverde goed een aantal ballen in contact en wist zich via diepe kicks met de wind mee uit de gevarenzone te spelen. DIOK hoopte zelfs vanuit een line-out op 5m te scoren, maar na een ongelukkige knock-on was die kans verkeken. Na 30 minuten was Hilversum wel succesvol in de afronding. Uit een serie rucks in de 22m van DIOK, scoorde de Hilversumse nr. 8. de 0-5. Hilversum zag op slag van rust bovendien hun prop met geel voor 10 minuten van het veld gaan, dus DIOK wist dat het de tweede helft met een man meer kon beginnen.

Toen DIOK weer opgewarmd terug kwam uit de kleedkamers voerde het dan ook de druk op Hilversum op. DIOK maakte mooie meters via een serie snelle rucks, maar echt gevaarlijk werd DIOK niet. Het bleek erg lastig om met verkleumde vingers een glibberige bal te vangen, en op je voeten blijven staan in de rucks was op de modderige ondergrond ook een uitdaging. Door dit soort kostbare fouten hielp DIOK zijn tegenstander zo steeds weer aan balbezit. Hilversum wist daar wel raad mee en in de 58e minuut scoorden zij vanuit een line-out op 5 m hun tweede try. Tom Altink kon vlak daarna 10 minuten met geel naar de kant, hij werd geslachtofferd voor herhaaldelijke overtredingen van DIOK in en om de rucks. Met een man minder op het veld bleef DIOK zoeken naar de aansluitingstry, maar ook nu was DIOK weer niet gelukkig in de afronding. En toen Hilversum in de 68e minuut vanuit een push over scrum haar derde try scoorde, leek de wedstrijd beslist. Langzaamaan werd ook duidelijk dat de verdedigende krachtsinspanningen bij DIOK zijn tol begonnen te eisen. Zo verlieten eerste center Thom de Ruijter en fly-half Brendan McKavanagh kort na elkaar met kramp het veld. Hun vervangers probeerden nog te redden wat er te redden viel, maar de 0-15 werd ook de eindstand.

Verliezen voor eigen publiek is natuurlijk nooit leuk, maar het publiek heeft wel kunnen genieten van een rugbyspektakel waarin beide teams in moeilijke omstandigheden tot het uiterste gingen. Aan het eind van de eerste speelronde is DIOK met recht op de derde plek geëindigd; er werd immers alleen van koploper Hilversum en HRC verloren. Na de kerstvakantie mag DIOK zich opmaken voor de ultieme krachtmeting: een dubbele competitie met de zes beste teams van Nederlands. Als DIOK het spel van de afgelopen weken kan voortzetten, kan DIOK ook dan weer hoge ogen scoren.

Advertentie