Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

Nuttige overwinning voor DIOK (19-12)

DIOK heeft voor eigen publiek gewonnen van Eemland. Na een 6-6 ruststand bikkelde DIOK in de tweede helft stug door en was het met 19-12 uiteindelijk net te sterk. Een lelijk overwinning, maar wel erg belangrijk om in de race te blijven voor de play-offs.

Eemland presteert – mede dankzij het open trekken van een nieuw blik buitenlandse spelers – een stuk beter dan vorig seizoen en schurkt dicht tegen de top 6 aan. DIOK wist dus vooraf dat het een pittige wedstrijd zou worden. En dat werd het ook. DIOK had de luxe dat het haar internationals Vincent Grimbergen en Tom Altink in de eerste helft op de bank kon houden, want met gelegenheidscaptain Wilnus Versteijnen en Jordy Bonhof heeft het meer dan prima vervangers klaar staan. DIOK begon dan ook lekker fel aan de wedstrijd, het won haar eigen bal uit de kickoff en stoomde direct op tot op20 meter van de tryline. Na een overtreding van Eemland kreeg DIOK daar een penalty, die Leon Koenen onberispelijk raak schoot. 2 minuten later kwam het antwoord van Eemland, wederom uit een penalty: 3-3. Dat ping-pongen met penalties ging nog even door, want nadat Eemland een penalty gemist en gescoord had, scoorde Leon Koenen in de 17e minuut de gelijkmakende 6-6. Deze stand bleef tot de rust op het bord, want in het vervolg van de eerste helft gingen beide teams vooral slordig om met het balbezit.

De tweede helft liet DIOK beter spel zien. Terwijl DIOK op enkele meters van de tryline penaltyvoordeel kreeg, dachten de backs van DIOK; eens zien wat we daar uit kunnen halen. Die positieve instelling werd beloond, want het was Nic Altink die aan de buitenkant kon scoren. Beide teams kregen ondertussen steeds meer moeite met de onnavolgbare beslissingen van de scheidsrechter. Het leidde tot frustratie aan beide kanten, die de spelers vooral fysiek op elkaar botvierden. De wedstrijd leek even te escaleren, maar de focus ging op tijd terug naar het rugby. Eemland kon iets terug doen met een penalty, maar ook DIOK schoot weer een penalty raak: 14-9.

Met die stand kon DIOK nog niet achteroverleunen, en ook Eemland voelde dat er nog wat te halen viel. In korte tijd braken zij twee keer door, maar eerst was het Leon Koenen die op tijd aan de noodrem trok, waarna Eemland haar tweede break zelf verprutste met een voorwaartse pass. Dat was even de wake-up call die DIOK nodig had, want het schakelde nog even een tandje bij. Vlak voor tijd creëerde DIOK op snelheid ruimte aan de buitenkant, en een bekeken grubber-kickje achter de verdediging belandde in het try-gebied van Eemland. Van de chaos die toen ontstond konden Titus Klumper en Brendan McKavanagh profiteren: 19-9. Die voorsprong zou DIOK niet meer weggeven. Eemland kwam in de laatste minuten niet verder dan een een gescoorde penalty. Met 19-12 werd het dus een benauwde, maar verdiende zege voor DIOK.

In de overige wedstrijden van de Ereklasse waren er geen verrassingen in de uitslagen, alle ploegen uit de top 6 wisten te winnen. DIOK blijft hierdoor vierde op de ranglijst. Ivm interlandrugby ligt de competitie weer twee weken stil, op 23 november vervolgt DIOK de competitie met een uitwedstrijd tegen RC Amstelveen.

Advertentie