Ingezonden door Rob Koelewijn:

Ex-Bassets V/S Ex-Bassets

Op zaterdag 12 oktober stond er in de Ereklasse rugby een speciale wedstrijd op het programma. De Haagse rugbyclub HRC ontving die middag in s’-Gravenhage LRC Diok uit Leiden. Deze twee grootmachten strijden de laatste jaren of hun leven ervan af hangt tegen elkaar om een fel begeerde plek in de play-offs te bemachtigen. Dit vaak ten kostte van elkaar. Deze wedstrijd toonde nog een belangrijk aspect, want langs de lijn stonden buiten veel Leidenaars en Hagenezen ook talloze Sassemers. Die kwamen polshoogte nemen hoe meer dan een half dozijn ex-Bassets het er in deze wedstrijd van af gingen brengen.

In het elite corps van Diok speelde Vincent Grimbergen, Tom de Ruiter, Remco de Jong en Tom Archer en bij HRC stonden Christiaan Heijns, Tertius Terblance en Benjamin Blom opgesteld. Zeven spelers maar liefst die in het verleden de tricolores zwart/bruin/wit van The Bassets verdedigde, maar om diverse redenen graag bij een grote stadsclub gingen spelen. Een van die redenen is om kans te maken in het Nederlands rugbyteam, waarvoor een voorwaarde is dat er moet worden gespeeld in een Ereklasse team. Dit is begrijpelijk en jammerlijk tegelijk, de Nederlandse Rugy Bond wil namelijk in de breedte groeien, maar op deze manier wordt de top alsmaar smaller, omdat de “kleine” verenigingen nu slechts als kweekvijver dienen en nooit zichzelf kunnen ontwikkelen. Ook zijn er spelers die gezien hun leeftijd graag eens Ereklasse willen spelen en ook is de financiële vergoeding van €25,- per gewonnen wedstrijd die BV HRC aan zijn spelers geeft een motivatie. Dit alles resulteerde bij deze wedstrijd dat teamgenoten van weleer nu directe tegenstanders van elkaar waren geworden en dat gaf een bijzondere tint aan de wedstrijd en zijn spelers.

Het werd een bikkelhard titanen gevecht, wat bij vlagen oogstrelend was, maar bij de vele Bassets langs de lijn ook pijn aan de ogen deed als je zoveel ex-Bassets ziet die nu in de “gangcolours” van andere clubs ziet spelen. Terwijl Leiden en Den Haag “hun“ jongens tot het uiterste aanmoedigde, bleef het in het Bassets kamp oorverdovend stil. De spannende wedstrijd werd uiteindelijk door HRC met 34-15 gewonnen, maar hoe hard de wedstrijd ook was geweest was er na de match de sportieve erehaag en felicitaties van de spelers onderling met daarbij de belofte aan elkaar dat het volgende treffen net zo spectaculaire en spannend wordt.

Advertentie