Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

DIOK laat zich aftroeven in Den Haag (34-15)

Leidse rugbyclub DIOK beleefde zaterdag in Den Haag een teleurstellende middag. In de regio-derby werd DIOK afgetroefd door een agressiever HRC. Na 40 minuten powerplay stond het 27-5 voor HRC dat de wedstrijd in de tweede helft professioneel uitspeelde. DIOK profiteerde in de 2e helft van drie gele kaarten aan HRC-kant, maar moest uiteindelijk met 34-15 toch zijn meerdere erkennen in HRC.

De wedstrijd begon slecht voor DIOK toen Tom Altink direct vanuit de kickoff een knock-on maakte. Enkele rucks later scoorde HRC meteen de 7-0. De mannen van DIOK wisten niet wat ze overkwam. Ze hadden geen antwoord op de agressie waarmee Den Haag de rucks in ging en de snelheid waarmee HRC het spel vervolgens breed hield. Voor DIOK het goed en wel in de gaten had, stond het via een penalty en nog een try 17-0 achter. Pas na ruim een kwartier kwam DIOK zelf aan ballen toe. Een break van Tom Altink en Leon Koenen strandde op de 22m, maar uit de daaropvolgende scrum zette DIOK zoveel pressie op HRC dat het alsnog de bal terug veroverde. Leon Koenen bracht winger Nick Gordijn in stelling, die de 17-5 scoorde. HRC stelde daarna weer orde op zaken en hield het scorebord via een gescoorde penalty in beweging. Uit een gestolen lineout een paar minuten later leek HRC weer te gaan scoren, maar scheidsrechter Marinus Buist oordeelde dat er nog een DIOK-hand onder de bal zat. In tweede instantie was het uit de daar op volgende scrum wel raak: 27-5. Dat was tevens de ruststand.

DIOK bracht met Wilnus Versteijnen na rust wat meer agressie en power en dat kon de ploeg wel gebruiken. Hij kreeg het meteen aan de stok met een HRC-speler, maar terwijl een paar DIOK-spelers zich met dat akkefietje bezig hielden, ontsnapte aan de andere kant van het veld een HRC-speler die (incl. conversie) direct voor de 34-5 zorgde. DIOK schakelde een tandje bij en HRC had moeite om de DIOK-spelers reglementair af te stoppen. HRC moest een aantal keer aan de noodrem trekken, en dit leidde tot verschillende opstootjes die niet thuishoren in het rugby. Er gebeurde zoveel dat het voor de scheidsrechter niet meer bij te houden was; hij hield het uiteindelijk bij drie keer geel voor HRC en een keer geel voor DIOK. Terwijl veel energie verloren ging aan zaken die niets met rugby te maken hadden, bleef DIOK strijden voor wat het waard was. Captain Vincent Grimbergen nam daarin het voortouw; hij dook werkelijk waar overal op en knapte veel van het vuile werk op. Uit een fase van pressie scoorde Leon Koenen voor DIOK een dropgoal, terwijl Andre Baya even later uit een scrum tegen de paal kon scoren. Verder dan 34-15 bracht het DIOK echter niet, en dus was de teleurstelling na afloop groot. DIOK heeft zich qua agressie en speltempo laten aftroeven, al herstelde het team zich in de tweede helft enigszins.

DIOK zakt door de nederlaag een plekje naar plek 4, terwijl HRC nu de enige koploper is. Volgende week speelt DIOK in Utrecht tegen URC dat verrassend genoeg nog puntloos is in deze competitie. En dat terwijl URC vorig seizoen nog ten koste van DIOK een plek in de top 6 afdwong (mede dankzij een overwinning in de laatste seconden op DIOK). DIOK heeft dus nog wat goed te maken tegen Utrecht.

 

Advertentie