Ingezonden door Eefje van der Harts, foto Els Barnas:

DIOK stunt tegen landskampioen ’t Gooi (30-21)

Leidse Rugbyclub DIOK heeft dit weekend voor een sensatie gezorgd door in eigen huis landskampioen ’t Gooi met 30-21 te verslaan. Een terechte beloning voor het sterke spel van DIOK, dat aanvallend en frivool rugby liet zien. Bij rust leidde ’t Gooi nog met 17-18, maar het fittere DIOK maakte in de tweede helft alsnog het verschil. De Australische fly-half Brendan Mckavanagh maakte met een try en twee assists indruk bij zijn debuut voor DIOK, maar ook de rest van het team speelde uitstekend. Het team, het thuispubliek en de coaches waren na afloop dan ook dik tevreden, want met deze overwinning zet DIOK al vroeg in de competitie een belangrijke stap richting play-offs.

Na een raak geschoten penalty voor ’t Gooi in de openingsfase, was het DIOK dat als eerste voor vuurwerk zorgde. Uit een diep ontvangen kick ontketenden Titus Klumper en uitblinker Bas Leupen een mooie tegenaanval die DIOK tot in de 22m van ’t Gooi bracht. Vanuit de lineout was het Tom Altink die scoorde, terwijl Leon Koenen de conversie verzilverde. Daarna volgde een mindere fase waarin DIOK veel penalties tegen kreeg voor overtredingen in en om de ruck. ’t Gooi nam het initiatief over en kwam dankzij een try met 7-11 voor. Niet veel later was het weer stuivertje wisselen, toen debutant Brendan Mckavanagh DIOK op een 12-11 voorsprong bracht. Tien minuten later antwoordde ’t Gooi weer met een geconverteerde try, waarna DIOK met een push over maul de ruststand op 17-18 bracht.

DIOK rook zijn kans en begon furieus aan de tweede helft. In de eerste minuut kwam DIOK direct op voorsprong door een gescoorde penalty van Leon Koenen. Daarna pakte DIOK door en ook het publiek begon er steeds meer in te geloven. Tom Altink moest met geel 10 minuten naar de kant, maar zijn broer Nic scoorde ondertussen op aangeven van Brendan Mckavanagh aan de buitenkant: 25-18. ’t Gooi gaf nog niet op en profiteerde via een penalty van crossing tussen de DIOK-centers: 25-21. Minder dan een try verschil met nog twintig minuten op de klok, dat betekende billen knijpen. En waar DIOK vorig seizoen in zulke wedstrijden de controle nog wel eens wist te verliezen, drukte DIOK nu juist door. Het team toonde zich fitter en hield het tempo ook in de laatste tien minuten goed hoog. Uit een geweldige versnelling van de DIOK-flyhalf Brendan Mckavanagh ontstond een ruck op slechts enkele meters van de Gooise tryline. Dankzij snelle handjes in de lijn kon invaller Andre Baya vervolgens de beslissende 30-21 scoren. ’t Gooi probeerde het nog wel, maar kwam niet meer tot scoren en dus bleef het bij 30-21. Een prachtig resultaat waar iedereen met een DIOK-hart vooraf stiekem op gehoopt had.

De spelers kunnen nog even nagenieten van de mooie overwinning, want de competitie ligt de komende twee weken stil ivm de North Sea Cup. DIOK vervolgt de competitie op zaterdag 12 oktober met de uitwedstrijd tegen koploper Haagsche Rugby Club. Een derby tussen de nr. 1 en 3 van de ranglijst, dus spektakel gegarandeerd!

Advertentie