ALMELO – De laatste maanden blijkt dat rugby ineens ontdekt wordt door de jeugd in Nederland. Naar aanleiding van incidenten bij andere sporten is de grote sportiviteit bij rugby in de belangstelling komen te staan. Die sportiviteit is ongetwijfeld de belangrijkste reden dat de jeugd nu toestroomt naar deze sport. Om de jeugd van Almelo en omgeving kennis te laten maken met de rugbysport houdt rugbyclub the Big Bulls op 6 september de rugby xperience day.De Almelose rugbyvereniging The BigBulls houdt een rugby xperience day, omte laten zien dat deze sport niet‘ruig’ is, maar juist sportief.Foto: PRDe door de Nederlandse Rugby Bond gelanceerde aanpak ‘Rugby Stars’ draagt bovendien daar ook waarschijnlijk aan bij. Dankzij deze methode kan de jeugd eenvoudig en op een speelse manier kennis maken met deze super sportieve sport. Rugby wordt door velen ‘de voorbeeldsport’ genoemd. Gaat het er ogenschijnlijk weleens heftig aan toe, zowel binnen als buiten de lijnen is er daarentegen geen sport waar de omgangsvormen zo prettig zijn als bij rugby. Van opzettelijk toegebrachte kwetsuren is bij rugby geen sprake; dit omdat respect naar de tegenstanders een vereiste is. Zo wordt de jeugd vanaf de eerste stappen op het veld geleerd hoe je met de scheidsrechter omgaat.Alleen de aanvoerder heeft contact met de ‘ref’ zoals de scheids bij rugby heet; zondig je tegen deze regel dan heeft dat direct consequenties. Dergelijk gedrag komt daarom bij rugby niet voor. Voor veel ouders blijken de waarden en normen die bij rugby, ook wat betreft het gedrag van de ouders langs de lijn, een verademing. Uit onderzoek blijkt dat dit voor ouders de belangrijkste reden is om hun zoon of dochter aan de rugbysport toe te vertrouwen. Oud-international Yves Kummer, technisch directeur van de vrouwen Sevens: “Onbegrijpelijk dat ze bij veel sporten maar mogen ageren tegen de scheidsrechter en elke beslissing aanvechten. Dat moet je keihard aanpakken. Zero tolerance. Zoals in rugby. Daar zijn de codes duidelijk: kritiek op de scheidsrechter wordt niet geaccepteerd. En zeg niet dat rugby een elitesport is.”De basis voor die sportieve cultuur begint bij de jeugd, zegt voorzitter De Jong van de Nederlandse Rugby Bond: “Wij leren de jeugdspelers dat de scheidsrechter onaantastbaar is en dat protesteren tegen zijn beslissingen niet getolereerd wordt. Het is ook een belangrijk item in de jeugdopleiding. Ik zit nu 35 jaar in het rugby en heb nog nooit excessen meegemaakt.” Kummer vult aan: ‘Bij veel sporten is de code dat alles wordt betwist. Daarmee geef je geen goed voorbeeld voor de jeugd.”

via Grote sportiviteit bij rugby in de belangstelling met xperience day | Twenth Ruiten Drie | dé Weekkrant.

Advertentie