Leiden – Het Nederlands Heren Sevens rugbyteam – met DIOK-spelers Leon Koenen (aanvoerder) en Tom Altink – is dit weekend tijdens het EK Sevens in Brussel als vierde geëindigd. In de strijd om plek 3/4 tegen Polen kwam Nederland tot twee keer toe op voorsprong, maar verloor het in de verlenging jammer genoeg alsnog. In de finale was België met 22-12 te sterk voor van Zweden nadat het eerder in de halve finale al een maat te groot bleek voor Nederland. In het eindklassement over twee toernooien  eindigt België ook als eerste, Nederland werd daarin knap derde.

In de poulefase van het toernooi won Nederland  van Litouwen (21-5), Cyprus (19-14) en Tsjechië (38-12). Alleen tegen poulewinnaar Polen moest Nederland een 17-0 nederlaag incasseren. Nederland eindigde hiermee als 2e in de poule en trof daarna nr.1 uit de andere poule België in de halve finale.

Nederland was aan België gewaagd, maar door enkele defensieve fouten aan Nederlandse kant kon België met 24-7 de overwinning naar zich toetrekken. In de strijd om plek 3/4 speelde Nederland vervolgens wederom tegen Polen. Nederland begon goed en kwam via o.a. een try en twee conversies van Leon Koenen snel op een 14-0 voorsprong, maar nog voor rust maakte Polen gelijk. De tweede helft verliep volgens hetzelfde scenario. Tom Altink scoorde vlak na rust waarna ook Leon Koenen weer een try en twee conversies mee pikte. Omdat de Polen ook nog twee keer scoorden, eindigde de wedstrijd in 28-28 en moest een verlenging de beslissing brengen. Leon Koenen probeerde het met een verre dropgoal penalty, maar zijn schot miste richting. De Polen wisten even later wel te scoren, en daarmee de overwinning naar zich toe te trekken.

Door de 4e plek in Brussel en de 3e plek drie weken eerder in Israël eindigt Nederland als 3e in het eindklassement. Hoewel het daarmee kwalificatie voor de Grand Prix misloopt, waarin de top12 van Europa uitkomt, is dat een keurige prestatie voor het team. Het team zag eerder dit seizoen een aantal routiniers afzwaaien en met 10 nieuwkomers in de selectie kan deze relatief jonge selectie alleen nog maar verder groeien.

Voor Leon Koenen en Tom Altink breekt nu – na een lang seizoen – eindelijk de zomerstop aan, waarna zij begin september met DIOK weer beginnen aan de nationale 15-a-side competitie.

via Nederlandse Heren Rugby Sevens derde in eindklassement.

Advertentie