Op het beachrugby toernooi in Hoek van Holland speelden de Mini’s van RCDH hun laatste wedstrijden van dit seizoen in de beachrugby vorm. Tijdens deze zware variant van de rugbysport wisten de strijders uit Den Helder met hun coach Marciano Pocornie uiteindelijk met een bloedstollende finale de winst te halen.

De eerste dag van het toernooi bestond uit 5 wedstrijden die bepaalden in welke poule de teams de volgende dag uit zouden komen. De eerste drie wedstrijden leverde geen echte problemen op en werd er winst gehaald tegen de teams van RC Octopus uit Uden, RC Rotterdam en RC Delft. Daarna kwam de eerste kraker van het toernooi. Tegen het team van de Haagsche RC werd verloren. De tegenstander leek steeds net iets feller op de bal te zijn en kon een aantal keren met mooi samenspel langs de hard tackelende Helderse spelers komen. Gelukkig bleek deze tegenslag maar tijdelijk, want tegen RC Oemoemenoe uit Middelburg werd weer gewonnen. Met deze laatste winst kon toch nog de eerste plaats in de poule veilig worden gesteld.

Op de zondag werd de tweede deel van het toernooi gespeeld. De eerste tegenstander werd clusterpartner RC Waterland uit Purmerend. Normaal spelen de beide teams samen en dit gaf al gelijk een meer gedreven sfeer bij alle spelers, zowel die in het rood/geel als in het blauw. Een sportief element was daarbij dat Den Helder beschikte over twee spelers van Waterland om toch de broodnodige wissels te kunnen doen tijdens de wedstrijden. In de eerste helft ging het in het begin gelijk op. Pas na enkele minuten kwamen er punten voor Den Helder en leek het team van Waterland even hun hoofd te laten zakken. Dit werd gelijk afgestraft en de spelers van RCDH liepen gelijk uit naar 15-0 wat ook gelijk de ruststand werd. Na de rust leek de tegenstander zich weer hersteld te hebben en ging de druk er bij Den Helder op. Met goed samenspel was het dit keer Purmerend die tot drie keer toe wist te scoren. Gelukkig was er niet genoeg tijd om nog gevaarlijk te worden en werd de eindstand 15-11.

In de daarop volgende halve finale moest het team tegen RC Octopus uit Uden. Dit leverde net als de dag ervoor geen grote problemen op en de plaats in de finale was een feit.

De finale werd gespeeld tegen de Haagsche RC, het team waar eerder van verloren werd. Na een goede peptalk van de coach stapte het team als eerste het veld op. Doordat Den Haag in elke finale van de dag stond was een kant van het veld volgestroomd met supporters in een blauw/geel gestreept shirt. Dit legde natuurlijk nog wat extra druk op het team. Vanaf de kickoff wist Den Haag snel een mooi uitgespeelde actie uit te voeren en stond Den Helder met 3-0 achter. Door veel druk in de verdediging te geven kon Den Haag toch langzaam naar hun eigen trylijn gedreven worden. Maar ook de Haagsche spelers konden goed tackelen en er leek geen doorkomen aan. De gelijkmaker kwam uit handen van Sean Elands die vanuit een scrum ineens door zijn tegenstander heen beukte en de bal in het vak voor drie punten wist te drukken. Beide teams waren gedreven op de winst, voor de toeschouwers werd het een fantastisch schouwspel waarbij de bal over en weer ging en elke tackel raak leek te zijn. Bij rust bleef de stand gelijk. De vermoeidheid was af te lezen van het gezicht van de spelers en Marciano Pocorni voerde de druk op door de spelers uit te leggen dat de bal nu bij hun lag. Het team dat de winst het meest wilde, dat zou als overwinnaar van het veld stappen. De tweede helft begon waar de eerste was geëindigd. Eindeloos veel harde tackels, mooie acties die net op tijd werden gestopt en twee teams die tot het uiterste leken te gaan. Ondanks dat er meerdere breaks werden gemaakt werden de baldragers vaak vlak voor de trylijn alsnog getackeld en volgde er gelijk een counter. Hierdoor werd het, nadat aangeven werd dat de officiële speeltijd voorbij was, een suddendeath principe. En wederom kwam de score vanuit de scrum. Sean Elands stapte in met de bal en wist, terwijl hij getackeld werd, de bal af te geven aan Joost Haan. Deze maakte een snoekduik en belande nog net in het 3 punten vak van Den Haag. Hiermee werd de wedstrijd beslist en kon het team zich Beachrugby Kampioen Hoek van Holland 2013 noemen.

Advertentie