Voor fulltime rugbyster Mara Moberg (27) is het zo klaar als een klontje: Naar een veiliger sportklimaat begint al bij de allereerste training. De VSK-ambassadeur en voormalig Oranje-aanvoerster, die uitkomt voor AAC Amsterdam, is blij met de voorbeeldfunctie van haar sport. In haar sport staan vanaf dag één drie woorden centraal: respect, respect en respect. En als dat er even niet is: meteen corrigeren!

Bron: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

In de discussies over respect heeft de rugbysport zich sterk geprofileerd als goed voorbeeld. Zijn jullie zulke heilige boontjes?

“Ja, wat dat betreft wel. In de rugbysport is de scheidsrechter heilig. Als je hem, of haar, een grote mond geeft, is het meteen geel. En dan moet je dus ook direct voor een aantal minuten naar de kant. Daarmee dupeer je je team. Natuurlijk gebeurt er in het rugby ook wel eens wat. Geen sport is perfect. Maar zodra je met rugby begint, wordt het respect voor de ‘ref’ je meteen ingepeperd. Je wordt meteen gecorrigeerd door je teamgenoten.”

 

Wat kunnen andere sporten leren van rugby?

“Dat een gele kaart meteen een straf oplevert en niet pas voor een volgende wedstrijd, zoals bij voetbal. Consequent de regels hanteren, en meteen straffen. Zodat spelers meteen kunnen afkoelen als ze zich niet aan de regels hebben gehouden. En de rugby-refs houden een ‘prematch-briefing’. Dan spreekt de scheidsrechter vooraf met beide teams om duidelijk te maken waar de grenzen liggen. Dat zouden meer sporten moeten invoeren. We hebben de VSK-slogan vertaald naar ‘Onze ref is mijn held.”

 

Heb je zelf als sporter wel eens iets geflikt waar je spijt van hebt?

“Vorige jaar bij een wedstrijd in Dubai heb ik mijn eerste en enige gele kaart gehad. Ik maakte een tackle terwijl er geen bal in de buurt was. Stom. Ik baalde er meteen van. Gelukkig hebben we die wedstrijd niet verloren. Anders zou ik me nog schuldiger hebben gevoeld.”

Zijn vrouwelijke rugbyers sportiever of onsportiever dan mannelijke rugbyers?

“Bij de mannen gaat het er een stuk fysieker aan toe, maar ze zijn niet onsportiever. Onderling respect is overal hetzelfde. Over de hele wereld, trouwens.”

 

Je hebt ook in Engeland en Nieuw-Zeeland gespeeld. Is daar verschil met Nederland?

“In Engeland worden mannenwedstrijden soms ook gefloten door vrouwen. De vrouwelijke refs worden daar ook gewoon aangesproken met ‘sir’. In Nederland hebben we vrouwelijke scheidsrechters bij de vrouwelijke 7-series. Wij spreken de vrouwelijke refs aan met ‘miss’. Verder zijn de regels en het onderling respect over de hele wereld hetzelfde.”

 

Is het iets voor jou om later ook ‘miss ref’ te worden?

“Ik fluit weleens een jeugdwedstrijd, maar ik zie mijn rugby-toekomst eerder als trainer/coach.”

 

Je hebt Sociale Pedagogische Hulpverlening gestudeerd en je hebt stage gelopen bij een behandelcentrum voor jongeren met zware gedragsproblemen. Biedt sport voor hen een uitkomst en hoe ‘veilig’ is dat?

“Tijdens mijn stage heb ik rugby geïntroduceerd. Er wordt wel gezegd dat je hen alleen sporten kunt laten doen met een net ertussen, maar dat blijkt niet waar. Als je vooraf maar duidelijke regels stelt en heel goed duidelijk maakt waar de grenzen liggen. Dan leren ze ook omgaan met verlies en tegenslagen. In Engeland is een tv-programma: ’School of Hard Knocks’. Daarin wordt juist rugby ingezet om jongeren respect bij te brengen.”

Waarom ben je VSK-ambassadeur geworden?

“Ik werd ervoor gevraagd. Dat vond ik echt een hele eer. Ik vind dat elke sport een steentje moet bijdragen aan een veiliger sportklimaat.”

Hoe doe je dat?

“Door overal waar dat kan de aandacht te vestigen op VSK. Bijvoorbeeld ook via sociale media en met interviews in kranten, op de radio en op televisie. En door bij wedstrijden te kijken en daar mijn mening te laten horen, als dat nodig is. Net als mijn mede-ambassadeur judoka Ruben Houkes hoop ik ook bij scholen langs te kunnen gaan om daar clinics te geven.”

VSK is meer dan alleen onderling respect. Wat vind je nog meer belangrijk?

“Bijvoorbeeld de aandacht voor homo-emancipatie binnen de sport. In ons mannenrugby is nog nooit een speler uit de kast gekomen. In Wales wel. In 2009 maakte hun sterspeler Gareth Thomas bekend dat hij homo is. Dat was baanbrekend.”

 

Heb je nog tips voor de minister van Sport?

“Ik vond het al geweldig dat ze afgelopen weekend te gast was bij ons Sevens World Series-toernooi in Amsterdam. Ik was geblesseerd en deed niet mee, maar als aanvoerder heb ik haar wel even gesproken. Mijn advies is: zorg dat in alle sporten vanaf de allereerste training aandacht is voor respect!”

Zie het interview hier: NOC*NSF – Veilig sportklimaat.

Advertentie