Op de openingsdag van de Amsterdam Sevens, vrijdag 17 mei jl., stond in het teken van de IRB Women’s Sevens World Series. Op uitnodiging van de NRB en Mara Moberg, speelster van de Nederlandse Sevens Dames bracht Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers een bezoek aan de wedstrijd Nederland – Nieuw Zeeland. Minister Schippers is een rugby sevens fan en noemt rugby een voorbeeld op het gebied van een veilig sportklimaat, aldus Mara Moberg.

“Minister Schippers kwam kijken bij de laatste poulewedstrijd waarin de Nederlandse dames het opnamen tegen de Nieuw-Zeelandse dames. Helaas trokken de Nederlandse dames aan het kortste eind maar het was een goed visitekaartje van onze mooie sport. Na de wedstrijd is het team op de foto gegaan met de minister en stelde ze ons vragen over rugby, ons programma en ons uiteindelijke doel de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Het was een geslaagd bezoek en de Minister ons nog een mooi compliment gaf, ‘Ik ben fan van rugby sevens!”

De reden dat de Minister een fan is van rugby sevens heeft meerdere redenen, natuurlijk is ze fan van de zeer ambitieuze rugbydames. Maar de Minister is ook fan van de rugbycultuur. De sport is een voorbeeld binnen het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’. Een actieplan waarvan Mara Moberg ambassadeur is. De VSK-ambassadeur en voormalig Oranje-aanvoerster is blij met de voorbeeldfunctie van rugby. Zij werd daarover uitgebreid werd geïnterviewd en staat nu prominent op de website van het actieplan als voorbeeld voor alle sportbonden. In het interview geeft ze de Minister een tip: “Zorg dat in alle sporten vanaf de allereerste training aandacht is voor respect. Respect, respect en respect. En als dat er even niet is: meteen corrigeren!”

Het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’ is opgezet om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom de sport aan te pakken. De sportbonden en NOC*NSF willen samen met verenigingen ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn. De NRB draai actief mee in dit actieplan, zo zijn er trainingen en hulpmiddelen om besturen, trainers/coaches en scheidsrechters te helpen bij een nog veiliger sportklimaat. Natuurlijk zijn we als rugby al een heel eind op weg, maar om het klimaat nog beter te maken, clubs nog sterker te maken en onze rugbycultuur te behouden, moeten ook rugbyclubs nog hard aan de slag. Meer informatie over het actieplan? Klik hier, of neem contact op met Anneke Sliedrecht, Projectleider Veilig Sport Klimaat – annekesliedrecht@rugby.nl

via Minister Schippers is fan van rugby.

Advertentie