Op zaterdag 25 mei gaf Jean Archippe op het NRCA voor maar liefst 36 jeugdtrainers een interessante jeugdclinic over de ontwikkelingsfasen bij jonge kinderen.

Jean Archippe werkt al 30 jaar voor de Franse rugbybond en is onder meer trainer geweest van de jeugdselecties <17,

Met een bijzonder interessante presentatie lichtte Jean de visie van het Franse jeugdrugby toe. Centraal stond het “zelf ontdekkend leren” van de jonge rugbyspeler. Als trainers zijn we gewend om jonge kinderen te “coachen”. Jean toonde aan dat het voorzeggen (“nu passen!!” of “tackel!!”) juist een averechts gevolg heeft op het spelinzicht van jonge rugbyspelers.

De trainer krijgt meer de rol van aangever en vragensteller. De spelers komen met de antwoorden. Het kluitjesrugby van jonge spelers moedigde hij juist aan. Daar leren kinderen hun eerste angsten te overwinnen: de grond, de bal, zichzelf en de tegenstander. Met prachtige beelden illustreerde Jean zijn verhaal.

Vervolgens gingen we het veld op. De jeugd van RFC Haarlem was in groten getale gekomen. En dat was genieten. De enthousiaste spelers kregen alle aandacht van de trainers. De meegereisde ouders amuseerden zich met de verrichtingen van hun kinderen. Jean prikkelde de fantasie van de turven met creatieve contactspelletjes. De aanwezige jeugdtrainers konden direct de relatie tussen theorie en praktijk maken. “Wat is het toch eigenlijk eenvoudig”, was een veel gehoorde opmerking. Door achtereenvolgens de vier jeugdcategorieën te doorlopen kregen de trainers een helder beeld van de ontwikkelingsfasen van de jonge rugbyspeler en hoe daar in Frankrijk mee wordt omgegaan.

Met de nodige inspiratie keerden de jeugdtrainers huiswaarts. Dank gaat uit naar Dominique Danton, die optrad als vertaler en natuurlijk de spelers, ouders en de trainers van RFC Haarlem die in de belangrijke mate bijdroegen aan de geweldige sfeer tijdens deze clinic.

Gave jeugdclinic Jean Archippe op NRCA

 

Gave jeugdclinic Jean Archippe op NRCA

Gave jeugdclinic Jean Archippe op NRCA

Gave jeugdclinic Jean Archippe op NRCA

via Gave jeugdclinic Jean Archippe op NRCA.

Advertentie