Excuus; dit persberichtje is wat laat geplaatst (de wedstrijd tegen Italië is al geweest), maar de redacteur was even op trip.

Ingezonden door Emma Fabri, foto van Dennis van de Sande.
ORANJE OEFENT TEGEN ITALIË EN ZIMBABWE

De rugbymannen van Nederland oefenen in juni tegen Italië en Zimbabwe. De selectie van de kersverse interim-bondscoach Dick Muir speelt vrijdag 10 juni in het Italiaanse Rovigo en zaterdag 25 juni op het Nationaal Rugby Centrum in Amsterdam.

De sterke ontwikkeling van de sport in Nederland, 26 in de ranking, is World Rugby niet ontgaan. Het is mede de reden dat Oranje in staat wordt gesteld tegen beide landen te sparren. Italië (14) is een vaste waarde op de World Cup. Zimbabwe (34) is op het Afrikaanse continent de runner-up met een team in de sterke Zuid-Afrikaanse competitie. Het duel tegen Oranje maakt deel uit van hun voorbereiding op de definitieve kwalificatie voor het wereldkampioenschap in 2023 in Frankrijk.

Zimbabwe speelt op 1 juli de eerste wedstrijd in Marseille om de Afrika Cup. Dat is de laatste mogelijkheid voor rechtstreekse kwalificatie voor het WK. Voor de Zuid-Afrikaan Muir zijn deze twee wedstrijden ook erg belangrijk: “Het past niet alleen goed in hun voorbereiding, maar ook in onze ontwikkeling. Het is altijd goed om tegen teams te spelen waar je nog niet eerder tegen gespeeld hebt. Zeker nu! Ik zou graag de eerste resultaten zien van de trainingen. Tevens is het goed om te spelen tegen teams die hoger geplaatst zijn dan wij. Zelfs als het, in het geval van Italië, niet het beste team is. Dit is altijd een goed moment om te zien waar het team staat. Bovendien telt de uitslag mee voor onze plek op de wereldranglijst” Het is de ambitie van Rugby Nederland om deel te nemen aan het World Cup 2027 in Australië. World Rugby heeft, mede door de goede opleidingsstructuur en de opzet van de huidige competitie, vertrouwen in het beleid van de bond. Muir begeleidt gedurende zijn aanstelling daarom, naast de nationale ploeg, ook het beloftenteam dat meedoet aan de Summer Tour in Amsterdam. Topcoach Dick Muir zal begin juni aantreden als interim-bondscoach voor de internationale zomerwedstrijden van het Nederlands rugbyteam. In samenwerking met World Rugby wordt er gezocht naar een nieuwe hoofdcoach voor de Oranjeheren. De Zuid-Afrikaanse topcoach zal twee maanden naar Nederland komen om deze taak interim op zich te nemen. Naast de Oranjeheren gaat Dick Muir ook van start met de begeleiding van Super Cup-team Delta tijdens de Rugby Corendon Summer Tour 2022.

Foto: Spike Salman in actie voor de Oranjeheren (Dennis van de Sande).

Advertentie