Ingezonden door Nanda Bechtholt:

Rugbydroom komt uit: Tobias speelt voor Jong Oranje

Geselecteerd worden én een basisplaats krijgen in het nationale rugbyteam Jong Oranje U16. Dat is de werkelijkheid voor onze Colt-speler Tobias. Hij zag afgelopen weekend zijn droom uitkomen toen hij zijn eerste wedstrijden speelde voor het nationale jeugdrugby team tegen België. De wedstrijden vonden plaats bij rugbyclub Laakdal in Antwerpen.

Tobias mocht gelijk twee keer aan de bak. “Het rugbyniveau was erg hoog en het was niet makkelijk om te scoren, maar uiteindelijk wonnen we beide wedstrijden: tegen het nationale team van Vlaanderen met 14-0 en tegen dat van Wallonië met 7-5”. Ook al stond hij voor het eerst opgesteld, hij ging er duidelijk voor met een paar zeer goede acties en 2 bijna tries als resultaat. Dat dat niet onopgemerkt bleef, werd na de wedstrijd duidelijk: “Ik kreeg naderhand veel complimenten van mijn coaches en teamgenoten over hoe ik speelde en daar was ik erg blij mee. Het was een geweldige dag en een eer om samen met de beste spelers van mijn leeftijdsgroep te mogen spelen. Ik kan niet wachten tot de volgende training of wedstrijd.”

Het avontuur voor de 15-jarige Havo-student van het Sint Maartens-college begon op 6 oktober tijdens de Rugby Development Dag in het Amsterdamse Nationale Rugby Stadion waarna hij gevraagd werd om mee te trainen met het Nationale team. Een basisplaats volgde gelijk na de eerste training. Speelt hij bij VRC als fullback, in het Oranje team heeft hij als outside center een belangrijke rol in zowel de aanval als de verdediging. Juist die afwisseling van posities maakt het voor het rugbytalent een gave ervaring naast dat het erg leerzaam is dankzij de (extra) wedstrijdervaring die hij nu op doet.

Bij het nationale team denk je … zo mooi! En dat is het absoluut, maar er is wel een verschil met andere nationale sporten. Zo gaat Tobias met de trein naar Amsterdam en weet hij als geen ander dat hij naast zijn sportcarrière ook hard zal moeten werken aan een maatschappelijke carrière. Maar zo jong als Tobias is, hij maakt een gedreven, zelfstandige indruk. “Ik ga er vol voor! Sporten is wat ik heel graag doe. Het maakt het grootste deel uit van mijn leven. Naast rugby speel ik ook nog cricket. Een sport waarmee ik in contact ben gekomen door mijn vader”.

Sporten is de jonge Voorburger door zijn sportieve ouders met de paplepel ingegeven. Proefde Tobias eerst aan het voetbalspel, al snel maakte hij de overstap naar rugby. Eerst nog bij de concurrent, na de oprichting werd dat bij VRC. “Mijn ooms in Argentinië spelen allemaal rugby en het is daar echt Dé Sport. Zelf vond ik rugby toen al gaaf om te zien. Toen ik ermee begon, merkte ik al snel dat het spel sneller is, fysiek ook meer vraagt en het klinkt afgezaagd, maar het respect naar de scheidsrechter maar vooral onderling, dát maakt het een unieke sport. Het is écht een teamsport. Mijn teamgenoten zijn allereerst mijn vrienden en we zullen het samen moeten doen. Het leuke van ons team is dat ook echt iedereen enorm gemotiveerd is. Dat is echt niet overal het geval! Ik heb daardoor altijd zin om naar de training te gaan.”

Dat rugby zijn passie is, mag duidelijk zijn. Naast spelen in het Colts-team van VRC is Tobias ook scheidsrechter én is hij assistent-trainer van de Benjamins.

www.voorburgserugbyclub.nl

Advertentie