Ingezonden door Catharina Schut, foto’s Kevin Scott:

RUGBY GIANTS – 47ste editie Amsterdam Sevens

Een reuzentoernooi in Geuzenveld op 8, 9 en 10 juni

Rugby wordt steeds groter. Door de live-uitzendingen van de six nations en het WK Rugby maakt de sport in Nederland echt reuzenstappen. Dat merk je, de bijna 100 rugbyclubs groeien gestaag. Inmiddels zijn er meer dan 15.000 rugby’ers in NL, waarvan ruim de helft jeugd. Dat is fantastisch, en belooft wat voor de toekomst. Ook de Amsterdam Sevens zit in de lift. Vorig jaar kwamen er zo’n 15000 fans kijken.

Het leukste rugbytoernooi sinds 1972

Op 8, 9 en 10 juni vindt in Amsterdam op Sportpark de Eendracht in Geuzenveld het 47ste Amsterdam Rugby Sevens toernooi plaats.

Sevens, omdat dat de Olympische variant is, van 7 tegen 7 spelers in plaats van 15 tegen 15. Korte, aantrekkelijke wedstrijden in een toernooi met festivalallure. Geuzenveld, omdat het de basis is van AAC Rugby en Rugby Nederland, de ‘KNVB’ van Rugby. Met man en macht worden er vanaf eind mei tribunes gebouwd, tenten opgezet, VIP-decks ingericht, LED boardings geplaatst en vrijwilligers geïnstrueerd. Allemaal om de Sevens een succes te maken. Sportief is dat al jaren dik in orde, maar we willen er ook voor de bezoekers een feest van maken. Want leuk is het.

Rugby giants

120 Nederlandse en internationale teams, hun fans & vrienden, een gezellig horecaplein met foodtrucks en een bruisend VIP-deck maken de Amsterdam Sevens elk jaar weer een groots evenement. Het thema van dit jaar is dan ook RUGBY GIANTS.

De voorzitter

Nick Gale, voorzitter van de Amsterdam Sevens, vertelt enthousiast: ‘Het Amsterdam Rugby Sevens Toernooi heeft er sinds 1972 voor gezorgd dat Amsterdam voor buitenlandse teams op de kaart staat als populaire rugbybestemming. Ons toernooi was toch altijd een beetje het toetje van het seizoen. En nu rugbyend Oranje internationaal lekker aan de weg timmert, trekt dat op ons toernooi ook weer nieuwe deelnemers en fans. Dat is top. We groeien en dat is een goed gevoel. Ik heet iedereen reuze welkom op de Amsterdam Sevens. Amsterdammers, kom kijken en genieten van top-rugby in een relaxte sfeer!’

Programma

Op zaterdag 9 juni en zondagochtend 10 juni strijden circa 120 teams uit 30 landen tegen elkaar op negen velden voor een plek in de finales. Nationale teams uit Hong Kong, Schotland en Tsjechië nemen het op tegen clubteams uit binnen- en buitenland, onder leiding van 40 topscheidsrechters uit 15 landen. Ook the Welsh Charity Vets* zijn van de partij, een club oude rugbyrotten met een enorme staat van dienst. En last but not least Nederlandse iconen als international Kelly van Harskamp, in 2011 uitgeroepen tot beste rugby-speelster ter wereld en dit jaar kampioen met de Bassets, zijn van de partij. De Amsterdam Sevens wil niemand missen.

Scholen

De Sevens is meer. Op vrijdagochtend 8 juni start het toernooi met activiteiten voor een aantal Amsterdamse basisscholen. Get into Rugby is gezamenlijk georganiseerd door de Gemeente Amsterdam en AAC-Rugby. Honderden leerlingen uit Groep 8 maken tijdens dit scholentoernooi op een ongedwongen manier kennis met rugby.

Rugby verbindt

Op vrijdagmiddag 8 juni speelt een achttal teams tegen elkaar in het kader van Project Turn-Over, dat is opgezet voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door middel van rugbysport gerelateerde training van verschillende persoonlijke vaardigheden stoomt Project Turn-Over jongeren klaar voor de arbeidsmarkt. De prijsuitreiking van dit toernooi, aan het einde van de dag, wordt verzorgd door oud-rugby’er Fred Teeven.

Advertentie