Ingezonden door Natasja Combee-Veldman, foto Frank Klokkers:

Amstelveense Junioren winnen nationale Plate rugbycompetitie

Onlangs bereikte het eerste team van de Amstelveense Rugby Club de Plate finale van de nationale rugbycompetitie. In hun kielzog speelden afgelopen weekend ook de ARC Junioren (under 17) en de ARC Colts (under 19) Plate finales in het stadion van het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam. Bovendien was ARC in de leeftijdsklasse 11-12 jaar met een team vertegenwoordigd bij het NK Mini’s in Etten-Leur.

1e plaats Plate finale ARC Junioren

De Junioren van ARC moest het zaterdag jl. onder grote publieke belangstelling opnemen tegen het vastberaden vijftiental van ’t Gooi. Hard gevochten werd er in de eerste 20 minuten om een voorsprong te nemen. Amstelveen deed dat als eerste (7-0), maar het antwoord van ’t Gooi lag meteen klaar (7-7). Vlak voor rust gingen de Amstelveense Junioren voor de tweede keer over de tryline (rust: 12-7).

Toen Amstelveen halverwege de tweede helft voor de derde keer een vijfpunter maakte (17-7) leek de wedstrijd op slot, maar niks was minder waar. ’t Gooi bleef vechten voor wat het waard was en bracht met een schitterende try in de hoek van het veld de score naar 17-12 terug. Doordat de veelbelovende Amstelveense jeugdequipe koel en geconcentreerd wist te blijven, werd de (verdiende) overwinning een feit.

2e plaats Plate finale ARC Colts

Op de tweede finaledag voor ARC van afgelopen weekend traden de Amstelveense Colts aan tegen die van Den Haag. Met de kick-off start ARC een offensief waarop de Hagenezen 10 minuten lang geen antwoord hebben dat hen op de helft van hun tegenstander brengt. Dan uit de kracht van Amstelveen zich in een gevaarlijke lift tackle, die de scheidsrechter resoluut met rood bestraft. Met één speler minder moet de formatie zich hervinden, waar Den Haag halverwege de eerste helft dankbaar gebruik van maakt. Een prachtig in de lijn uitgespeelde bal eindigt achter de tryline aan Amstelveense zijde: 5-0. Even later breekt HRC ook in het midden door de verzwakte verdediging heen en komt de stand (met conversie) op 12-0. Maar Amstelveen slaagt er vrijwel direct in om na een inworp in de 22 meter van Den Haag de bal via een driving maul over de tryline te brengen: 12-5.

Na de rust start ARC aanvallend en weet door langdurig druk te zetten de rollen om te keren; twee zwaar bevochten tries en een conversie brengen de stand op 12-17. Nu is het HRC dat aan de bak moet en ze kiezen voor de verrassing, waarbij het voordeel van één man meer tot twee keer toe een snel gemaakte try oplevert: 22-17. Dan zet ARC in de eindfase 10 minuten lang alles op alles in de 22 meter, waar Den Haag zich stevig moet weren om een try te voorkomen, helaas voor Amstelveen met succes. Met hun tweede plaats hebben de ARC Colts echter evengoed een prestatie van formaat geleverd.

10e plaats Nederlands Kampioenschap ARC Mini’s

Door zich in de twee voorrondes in Delft en Eindhoven overtuigend te kwalificeren, stonden de ARC Mini’s afgelopen zaterdag op het Nationaal Kampioenschap Mini’s in Etten-Leur. Daar streden de 12 beste teams van 11- en 12 jarigen om de landstitel. De eerste tegenstander was Breda, dat de jonge Amstelveners met mooi en doeltreffend rugby wakker schudde: 4-0. De Dukes uit Den Bosch kregen hiervoor in de volgende wedstrijd ook nog even de gelegenheid, waardoor de voorsprong tot 5-1 kon oplopen. Het inmiddels ontwaakte ARC wist daar nog 5-3 van te maken.

Op basis van de poule-uitslagen kwam ARC in de kruisfinale Rotterdam tegen, dat een hele gelijkwaardige tegenstander bleek te zijn. Bij rust leidt Rotterdam met 1-0, maar in de tweede helft pakt Amstelveen met twee punten uiteindelijk toch de winst. Hierdoor komt ARC in de volgende wedstrijd tegenover Hilversum te staan, dat al snel met 2-0 de leiding pakt. Maar de Amstelveense Mini’s vechten zich dapper terug naar 2-2 en na een tegenpunt naar 3-3. Hierop volgt een verlenging, waaruit Hilversum meteen de gouden try drukt. Het perfect verzorgde toernooi om de landstitle in gewonnen door Den Haag en de ARC Mini’s behoren met hun eindclassering tot de beste 10 teams van Nederland!

Advertentie