Ingezonden door Jerry Timmerman, geschreven door Sietse Manning, foto Baukje Femke Bonnema:

Rugby Club Groningen pakt kampioenschap

AMSTERDAM – Zondag 14 maart is Rugby Club Groningen kampioen geworden van de tweede klasse Noord. Zij verslaan A.S.R.V Ascrum met 7-69. De ongeslagen koploper uit Groningen had één punt nodig om het kampioenschap veilig te stellen. Zij promoveren hierdoor naar de Eerste klasse, wat onder de Ereklase het hoogste rugbyniveau van Nederland is. Sinds 1988 heeft de club niet meer op dit niveau gespeeld.

Bijna 50 spelers en supporters reizen om 10:30 vanuit Groningen met de touringcar naar Amsterdam. Aangekomen in de hoofdstad krijgen de heren te horen dat zij op het hoofdveld van de bond mogen spelen, hetzelfde veld waar ook de interlands worden uitgevochten. Bij de warming-up zingen de tientallen meegereisde supporters van Groningen de heren bemoedigend toe.

De wedstrijd start wat rommelig, en Groningen lijkt op zoek naar haar vorm. Waarschijnlijk spelen de zenuwen mee, want de eerste tien minuten van de wedstrijd gaat het spel over en weer, waarbij het studententeam Ascrum soms gevaarlijk dicht bij een try lijkt te komen. Dan is het aan Marten Venema om de score te openen en de druk van de ketel te halen. 0-5. De try wordt door Thomas van Bezouw geconverteerd (red.: door de palen geschoten) en daarmee staat de score op 0-7. Dan is Groningen los. Met mooi combinatiespel tussen de voorwaartsen en de lijn weet Groningen de eerste helft nog viermaal te scoren.

De tweede helft is het eerst Amsterdam dat sterk uit de startblokken komt en de score op 7-29 zet. Niet uit het veld geslagen is het Groningen dat de overhand weer neemt in de wedstrijd. De Amsterdamse heren lijken vermoeider te worden naarmate de wedstrijd vordert, en de score loopt steeds sneller op. Na 80 minuten is de strijd gestreden en staat er een score van 7-69 op het scorebord. Een juich schalt over het veld en tientallen supporters drommen samen om het juichende team.

Namens de club krijgen de heren twee magnumflessen champagne uitgereikt. Liederen worden ingezet. De champagne vloeit rijkelijk over de spelers, de supporters en vooral ook over hoofdtrainer Henk de Vries. Het kampioenschap wordt eerst in Amsterdam en in de bus terug gevierd. Daarna wordt in Groningen met de harde kern het feestje nog eens dunnetjes overgedaan.

De officiële huldiging zal plaatsvinden op 3 april. De laatste wedstrijd van het seizoen staat start om 14:30. Groningen I moet dan thuis spelen op Sportpark de Esserberg in Haren, tegen de Pickwick Players. Iedereen is welkom voor een versnapering op de overwinning.

Advertentie