Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:
DIOK wint lastige derby tegen HRC (5-14)

DIOK heeft goede zaken gedaan door de lastige derby tegen HRC met 5-14 te winnen. DIOK domineerde in de scrums, was vele malen gevaarlijker dan HRC maar had moeite om tot scoren te komen. Toch kwam DIOK dankzij try’s van Richard Manley en Tom Altink en twee rake kicks van Leon Koenen op een 0-14 voorsprong, voordat het HRC 10 minuten voor tijd zag terugkomen tot 5-14. Ondanks een paar gevaarlijke uitbraken van Haagse kant kon DIOK het daarna goed dicht houden en trok het met 5-14 gewoon de overwinning naar zich toe. Een mooi resultaat waarmee stijgt DIOK naar plek 4 op de ranglijst.
Zaterdagochtend lagen de velden in Den Haag er nog belabberd bij en het bleef dan ook lang onzeker of de wedstrijd überhaupt wel doorgang kon vinden. Gelukkig klaarde het eind van de ochtend eindelijk op, en lag het veld er tegen drieën alsnog prima bij. DIOK begon sterk aan de eerste helft met een paar mooie breaks over de flanken van o.a. Nick Gordijn en Robin Moenen. Na twintig minuten kon prop Richard Manley vanuit een driving maul scoren voor DIOK, waarna Leon Koenen de marge met een rake conversie vergrootte tot 0-7. DIOK bleef die eerste helft domineren, en vooral de scrums van DIOK zagen er beter uit dan die van Den Haag. In de backs zat ook voldoende snelheid en creativiteit, maar ontbrak het aan nauwkeurigheid. DIOK kwam in de eerste helft niet meer tot scoren en zo gingen de teams met 0-7 de rust in.
In de tweede helft bleef DIOK het betere van het spel houden en al snel kon nr. 8 Tom Altink DIOK’s tweede try scoren, na mooi voorbereidend werk van Diego Duijn die veel verdedigers bezig hield alvorens de bal te offloaden op Tom Altink. Leon Koenen schoot wederom de conversie raak en zo stond het 0-14. De meegereisde DIOK-fans gingen er eens goed voor zitten, want het leek er op alsof de try’s nu eenvoudig zouden volgen. Maar niets bleek minder waar; DIOK zocht nog steeds de aanval, maar kwam nauwelijks meer in de buurt van de tryline. HRC werd in de slotfase juist beter en zette DIOK stevig onder druk. DIOK kickte de bal weg uit hun 22m om onder die druk uit te komen, maar bracht zichzelf daardoor juist in de problemen, want uit de tegenaanval scoorde HRC. HRC rook bloed en bleef op zoek naar meer try’s maar goed tackelwerk van o.a. wing Alex Barnas voorkwam dat HRC nog dichter bij kwam. DIOK won de wedstrijd zo met 5-14. DIOK stijgt door deze overwinning naar plek 4, met uitzicht op meer. Volgende week reist DIOK namelijk af naar Castricum voor een wedstrijd tegen de huidige nr 6. De onderlinge verschillen tussen de nummers 3 t/m 6 op de ranglijst zijn echter niet groot, dus ook al heeft Castricum in de kampioenspoule dan nog niet gewonnen, het is voor DIOK zeker geen zekerheidje dat het met de volle punten terug komt naar Leiden.

Advertentie