Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

The Dukes winnen… net

Castricum is er afgelopen zaterdag niet in geslaagd om The Dukes de eerste nederlaag van het seizoen te bezorgen: de Bosschenaren wonnen ver van huis in een spannend duel met 28-32 van de Castricummers, waardoor de ongeslagen status die reeds langer dan een jaar duurt intact bleef. Maar van harte ging het niet.

Het was de eerste wedstrijd in de Lotto Ereklasse sinds 31 januari. Vanwege carnaval en interlands tegen respectievelijk België (21-23 verlies) en Moldavië (18-10 winst), waarin Johnny Nas, Rik van Balkom en Stefan Vos actief waren, lag de competitie maar liefst vijf weken stil, een periode waarin sommige spelers hun welverdiende rust pakten, en andere spelers juist terugkwamen van blessures.

Hierdoor was het in het begin van de wedstrijd een beetje aftasten. Castricum toonde aan dat het deze periode veel beter verwerkt had dan The Dukes, en begon de wedstrijd bovendien met een stevige zeebries in de rug. Een combinatie van deze twee factoren zorgde ervoor dat de Duinranders al binnen 25 minuten, onder andere door try’s van Rob van der Velden en Sepp Kotten, met 20-0 voor stonden, de grootste marge waarmee The Dukes dit seizoen achter hebben gestaan.

In het restant van de eerste helft rechtten The Dukes de rug, en in het volgende kwartier kwamen de Bosschenaren nog terug tot 20-12, door een penaltytry na een hoge tackle op de doorgebroken Johnny Nas (plus de conversie van Bart Viguurs) en een try van Nicky Verhoeven.

Na een donderspeech van Andy Egonu begonnen The Dukes, aan de tweede helft, ditmaal met de Noordzeewind in de rug. Twee penalty’s voor The Dukes en een voor Castricum brachten de stand op 23-18, waarna enkele invallers zich lieten gelden. De debuterende gedispenseerde colt Jaap Achten luisterde zijn debuut op met een try, en Joost Dooijenburg combineerde met Mitch van Deursen om laatstgenoemde over de achterlijn te brengen, waarmee het bonuspunt voor de vierde try binnen was. Door nog een rake conversie van Bart Viguurs stonden de Bosschenaren plots met 23-32 voor, een schier onoverbrugbare achterstand voor de Duinranders.

Castricum gaf desondanks niet op en drukten nog eenmaal het gaspedaal naar de vloer, wat drie minuten voor tijd resulteerde in een try in de hoek: 28-32. De Bosschenaren werden tegen de achterlijn aan gedrukt en moesten, na eerste negen punten voor gestaan te hebben, plots met man en macht gaan verdedigen; een keer zelfs letterlijk, toen de geel-zwarten een bijna succesvolle maul van vijftien man opzetten in een alles-op-allespoging om de bevrijdende vijfpunter te scoren. In een latere aanval haalden de Castricummers wel de achterlijn, maar wist Joost Dooijenburg nog net zijn lange armen onder de bal te krijgen voordat de bal op de grond gedrukt werd: held up in last play. Zo dicht bij een verlies zijn The Dukes sinds 8 februari 2014 niet meer geweest…

Door deze overwinning blijft de ongeslagen reeks van The Dukes, die reeds negentien wedstrijden omvat, intact. De ontknoping van de Kampioenspoule nadert iedere speelronde weer met een wedstrijd, dus het is The Dukes er veel aan gelegen om de onoverwonnen status vast te houden komende week uit tegen Eemland.

Advertentie