Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

Dukes al bijna jaar lang niet meer verloren

8 februari 2014. Dat was de dag dat The Dukes voor het laatst een wedstrijd verloren. De tegenstander was Den Haag, dat in de Finalepoule alle wedstrijden zou winnen en ook landskampioen zou worden. De uitslag destijds: 15-27, een verlies dat voor de Bossche heren een extra nare bijsmaak had omdat de thuiswedstrijd samenviel met een feestelijk weekend, waarin het nieuwe clubhuis geopend werd en het veertigjarig jubileum werd gevierd.

The Dukes speelden sindsdien 17 wedstrijden, die allemaal werden gewonnen. Er werden 82 punten vergaard, en in die 17 wedstrijden scoorden The Dukes zelf 681 punten, en kreeg het er 214 tegen, onder andere dankzij 101 gescoorde try’s en 28 geïncasseerde.

In de tussentijd is er veel veranderd. Waar de ploeg destijds nog onder leiding stond van Carel van der Merwe, staat tegenwoordig Andy Egonu langs de zijlijn. Nederland wordt in de kwalificatie van het WK rugby 2015 uitgeschakeld door Duitsland, na een verlies van 7-17, een wedstrijd waar Nicky Verhoeven en Rik van Balkom namens The Dukes in de basis spelen.

En de zegereeks moest verdedigd worden in een thuiswedstrijd tegen uitgerekend Den Haag, de ploeg die 356 dagen eerder het laatste team was dat winnend van het veld stapte in een competitiewedstrijd tegen The Dukes.

En de Bossche ploeg had het moeilijk met de taaie Hofstedelingen. Door een flinke sneeuwbui tijdens de warming-up was het kunstgras bedekt met een laag natte sneeuw, die het speelveld glad en de bal nat maakte. Het zorgde, met name in de eerste helft, voor veel glijpartijen en knock-ons, wat tot een zeer rommelige wedstrijd leidde; veel scrums, en door de glibberige bal een loterij bij iedere line-out. Desondanks werden er wel punten op het bord gezet: Aidan Scanlan drukte een push-overtry vanuit een maul, en Johan van Vliet scoort namens Haagsche na een scrum, waardoor er met 5-7 gerust werd. Deze ruststand gaf de onderlinge verhoudingen in de wedstrijd niet goed weer, aangezien The Dukes het spel domineerden, zowel qua balbezit als qua terrein. Helaas werden in de afronding veel te veel fouten gemaakt om het overwicht uit te drukken in try’s.

In de tweede helft moest er iets veranderen. The Dukes rechtten de rug, maar het was nog steeds niet het swingende rugby dat The Dukes zo graag willen spelen en dat coach Andy Egonu van zijn spelers eist. Door een try van Catalin Buburuzan (en de conversie van Maarten van Osch) komt de Bossche ploeg na een kwartier in de tweede helft weer op voorsprong, en vijf minuten voor tijd kroont invaller Zdeno Tadijanic zich tot matchwinnaar door de laatste vijfpunter van de wedstrijd achter de tryline te drukken, om een eindstand van 17-10 te kunnen noteren (HRC benutte tussendoor nog een penalty). Het vertoonde spel was slordiger dan het Bossche publiek gewend is dit jaar, maar een overwinning is een overwinning.

Doordat de competitie gedurende de hele maand februari stilligt vanwege carnaval en interlands, gaan The Dukes het ongeslagen jaar komende zondag zonder meer completeren. Het is alleen jammer dat een dergelijke mijlpaal niet gepaard ging met een mooiere wedstrijd.

Ondanks dat er voorlopig geen Ereklassewedstrijden zijn, wordt er op het Bossche (of beter nog: Oeteldonkse) kunstgras op 14 februari nog een unieke wedstrijd gespeeld. Vanwege zijn jarenlange diensten voor het Nederlandse rugbyteam heeft het management van het nationale heren XVtal Bart Viguurs een afscheidswedstrijd aangeboden tussen de huidige Nederlandse selectie en een door Bart zelf samengesteld invitatieteam. Aangezien deze match plaatsvindt tijdens carnaval is carnavalskleding voor en na de wedstrijd voor iedereen verplicht.

Dukes-Haagsche 31 januari 2015.docx

Advertentie