Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

Ascrum geen partij voor veel sterker Dukes

In een eenzijdig duel hebben The Dukes zich ontdaan van promovendus Ascrum: de Amsterdamse studenten werden met 78-8 naar huis gestuurd de grootste uitslag van Bossche zijde in dit seizoen. De eerste helft kon Ascrum nog een vuist maken, de tweede helft waren The Dukes simpelweg te fit, te snel en te sterk voor de onervarener studenten.

Op papier zou het duel tussen de eerste en de laatste plaats van de Lotte Ereklasse een makkelijke wedstrijd moeten zijn voor The Dukes. De ranglijst geeft in het geval van Ascrum echter een enigszins vertekend beeld, aangezien de Amsterdammers al tegen Castricum, Eemland, Hilversum, DIOK én ’t Gooi hebben gespeeld voordat het op bezoek mocht aan de Limietlaan; van de lager geklasseerde teams heeft Ascrum alleen nog maar in de seizoensouverture tegen Oemoemenoe gespeeld, een wedstrijd die met 22-6 in het voordeel van de Zeelanders beslecht werd. Voor Ascrum breekt, na het duel met The Dukes, een cruciale periode aan met wedstrijden tegen The Hookers, Waterland en Amstelveen.

Dat Ascrum vastbesloten is iets te doen aan hun puntloze status was goed te merken. De studenten kregen weliswaar al binnen twee minuten een try om de oren van Norbecio Mambo, die veel te snel was voor de Amsterdamse wingers, maar daarna brak een periode aan waarin Ascrum aardig spel liet zien; met harde looplijnen maakte de ploeg veel meters. Helaas begingen ze ook te veel kleine foutjes, waardoor ze hun pressie niet om wisten te zetten in punten. The Dukes waren veel koelbloediger, en bouwden hun voorsprong nog voor rust uit tot 24-3, met try’s voor Gerard Viguurs, Bart Viguurs en Boudewijn de Rouw en twee conversies van Maarten van Osch.

The Dukes verhoogden de inzet in de tweede helft, en de runs van Ascrum werden naarmate de wedstrijd vorderde steeds minder frequent. Slechts minuten in de tweede helft deed de rodelantaarndrager van de Ereklasse nog iets terug met een try, zodat de score op 24-8 uitkwam, maar daarna had de ploeg eigenlijk niets meer in te brengen. Nog drie try’s van de sterk spelende Gerard Viguurs, twee van Aldwin Schroot en Glenn Boelens en een voor Johnny Nas (met nog drie conversies voor Maarten van Osch en vier voor zijn invaller Richard van den Broek) voerden de score op naar een ruime 78-8 overwinning, een resultaat dat beide ploegen uiteindelijk wel aan moeten hebben zien komen.

Voor The Dukes breekt nu een bepalende periode in de competitie aan. Tot nu toe is iedere wedstrijd nog gewonnen, waardoor de Bosschenaren zich boven aan de ranglijst terugvinden. Van de komende vier wedstrijden moeten er echter nog drie worden gespeeld tegen ploegen die vorig jaar in de top 6 eindigden (DIOK, ’t Gooi en Den Haag). Deze ploegen zijn bovendien allemaal in een felle strijd verwikkeld met Eemland om een plaats in de Kampioenspoule, waardoor verwacht mag worden dat deze teams tot op de tanden gemotiveerd aan de aftrap zullen verschijnen tegen The Dukes.

Komende zaterdag heeft DIOK een kans (de laatste wedstrijden van vorig seizoen meegerekend) de reeks van elf opeenvolgende overwinningen van Den Bosch in de elfde maand van het jaar te beëindigen. Gezien de vorm waar de ploeg van Andy Egonu in steekt en de positie die DIOK inneemt op de ranglijst zou dit weer een spannend duel moeten worden op het Bossche kunstgras.

Advertentie