Ingezonden door Lou Benders:

Rugby League: nu ook voor vrouwen!

Afgelopen woensdag vond de eerste Rugby League training voor vrouwen plaats, en wel bij de Utrechtse Rugby Club. Onder leiding van bondscoach Kane Krlic maakten 16 dames kennis met Rugby League. De dames, afkomstig van onder andere de clubs URC, Oemoemenoe/Dordtsche Rugby Club, RUS en Eemland maar ook van voetbal, raakten tijdens het spelen van veel verschillende korte wedstrijdjes bekend met de regels van Rugby League.

Er stond een frisse herfstwind, dus in veel stilstaan had niemand zin. Gelukkig is Kane Krlic een door de RFL (Rugby Football League) geschoolde, professionele coach die geen lange betogen houdt, maar de spelers ‘al doende’ laat leren. Zijn manier van coachen vonden de dames dan ook erg prettig.

Naast de regels van Rugby League legde Kane veel defensieve tips en technieken uit, die ook bij Union te gebruiken zijn. Zo leerden de speelsters dominant te zijn in tackles en hoe ze baldragers op hun rug kunnen krijgen, om het eigen team meer tijd te gunnen on site te komen. Er werd dus flink geworsteld door de dames, wat de meesten met veel plezier en overgave deden.

De dames werkten en worstelden op een progressieve manier van no-contact naar full contact toe. Ze lieten zich van hun beste kant zien, en de onderlinge wedstrijdjes waren daarom van hoog niveau. Toen de dames begrepen dat ieder team zes tackles of scoringskansen heeft en dat de verdediging telkens 10 meter naar achter moet, hadden zij snel door welke tactiek erg effectief is: rechtdoor lopen! De dames hielden niet in en kwamen vol in op hun tegenstanders wat leidde tot een aantal harde frontale hits. Een genot om naar te kijken.

Deze training, georganiseerd door Lou Benders, zal binnenkort een vervolg krijgen. Het doel is om een team van dames genaamd ‘the Dutch Valkyries’ te vormen, om daarmee 13-a side wedstrijden te spelen tegen bijvoorbeeld teams van Noorwegen, Libanon en Hongarije.

Advertentie