Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

Dukes probleemloos voorbij Waterland

The Dukes hebben afgelopen zaterdag een degelijke 50-12 zege geboekt op RC Waterland. Spannend werd het in Purmerend geen moment in het eerste duel na een interlandperiode, ook al misten The Dukes enkele vaste waarden.

Slechts de eerste twintig minuten kon Waterland het tempo van The Dukes bijhouden, en het kwam zelfs op een voorsprong van 5-0, maar daarna was het alles Den Bosch wat de klok sloeg. Glenn Boelens scoorde onder de palen na een gecombineerde drive met Bart Viguurs, Nicky Verhoeven, vandaag scrumhalf, zag een gat aan de blinde kant van de scrum, Norbecio Mambo vierde zijn terugkeer na blessureleed met zijn eerste vijfpunter, en met een try van Coen van Rossum was in de eerste helft het bonuspunt al binnen. Daar kwamen voor rust nog de eerste try van het seizoen voor Gerard Viguurs en twee conversies van Maarten van Osch bij, waardoor er gerust werd met 29-5.

De tweede helft werd door coach Andy Egonu gebruikt om het een en ander uit te proberen. Het maakte voor het spelbeeld eigenlijk weinig verschil; The Dukes domineerden, Waterland probeerde tevergeefs aan te klampen. Vlak na rust scoorde Gerard Viguurs weer een try onder de palen, uiteraard geconverteerd door Maarten van Osch. Korte onoplettendheid in de verdediging resulteerde vervolgens in een touchdown onder de palen voor Waterland, waarna de wedstrijd met nog ruim vijfentwintig minuten te gaan dood leek te gaan bloeden. Coach Egonu bracht met wat wissels nieuw elan in het team. Daan Nijhoff en Boudewijn de Rouw scoorden nog na krachtige loopacties, Richard van de Broek maakte zijn eerste punten van het seizoen in Dukes 1 door beide vijfpunters naar zevenpunters te promoveren, waardoor er na tachtig minuten rugby een einduitslag van 12-50 op het bord stond.

Speelronde 6 in de Ereklasse bracht ons weinig verrassingen. Dukes, Hilversum en Castricum winnen alle drie met bonuspunt van respectievelijk Waterland, The Hookers en Oemoemenoe, ’t Gooi bewijst zichzelf een goede dienst door vijf punten te pakken tegen rodelantaarndrager Acrum, en landskampioen Den Haag verslaat Amstelveen met 38-19. Het spannendste duel van de week werd in Amersfoort uitgevochten tussen Eemland en DIOK: 33-13. Door de overwinning van het geel-zwarte vreemdelingenlegioen neemt Eemland de derde plaats over van de Leidenaren.

Volgende week wordt er meer spektakel verwacht. Op 1 november neemt Castricum het namelijk op tegen Eemland, een duel dat voor Castricum van groot belang kan zijn in de achtervolging van The Dukes, terwijl voor Eemland een zege cruciaal is voor een plekje bij de eerste zes. De strijd voor een plek in de Kampioenspoule wordt verder uitgevochten door DIOK, Den Haag en ’t Gooi, die allemaal thuis spelen tegen respectievelijk The Hookers, Waterland en Amstelveen. Hilversum heeft een op papier minder spannend duel voor de boeg met een thuiswedstrijd tegen Oemoemenoe, en in Den Bosch staat het duel tussen de ongeslagen lijstaanvoerder The Dukes en de nog puntloze Amsterdamse studenten van Ascrum op het programma.

Advertentie