Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

Dukes nieuwe lijstaanvoerder Lotto Ereklasse

In een rechtstreeks duel om de bovenste plaats in de competitie hebben de Dukes zich ontdaan van Eemland: 26-17. Het was een zwaarbevochten zege tegen de deze zomer zwaar versterkte Amersfoorters, maar het was de kracht van het team die Den Bosch uiteindelijk aan de zege hielp.

Bij aanvang van de wedstrijd waren Eemland en The Dukes de enige twee nog ongeslagen ploegen in de Ereklasse. Doordat Eemland had uitgehaald tegen Amstelveen (53-10) en Ascrum (47-7) – twee ploegen die nog altijd puntloos onderaan staan – en The Dukes het wat moeizamer hadden tegen Hilversum (21-17) en Castricum (29-12) mocht Eemland zich op doelsaldo vooralsnog lijstaanvoerder noemen. Dat The Dukes vastberaden waren daar een einde aan te maken, bleek al snel. Sinds de opening van het nieuwe clubhuis op 8 februari werd er thuis alleen nog maar van Den Haag verloren, en de Bossche ploeg probeerde vanaf het begin duidelijk te maken dat er voor Eemland vandaag ook niks te halen viel.

Het beginoffensief was voor Amersfoort, dat sterk uit de startblokken kwam en meteen de druk opvoerde. The Dukes waren niet onder de indruk, en nadat Eemland eerst nog een penalty miste om de score te openen, vielen de eerste punten aan de andere kant via de tee van Maarten van Osch: met twee rake schoppen zette hij The Dukes op een 6-0 voorsprong. Het was echter Eemland dat, tegen de verhouding in, de eerste try van de wedstrijd wist te scoren. Met een aanval van links naar rechts werd de Bossche verdediging opengetrokken, waarna het voor winger Michiel du Plessis een koude kunstje was de bal binnen te lopen. Met een rake conversie werd het zodoende 6-7 voor de Eemlanders. Doordat beide ploegen nog een penalty raak kickten, werd er gerust met 9-10.

De tweede helft bleef de spanning goed in de wedstrijd. Maarten van Osch schopte nog maar eens raak om de stand op 12-10 te brengen, maar Eemland reageerde weer sterk. Na een niet goed verwerkte lange trap van Eemland in het achterveld van The Dukes kon Du Plessis doorlopen richting achterlijn om er 12-17 van te maken, zijn tweede try van de match.

Het duurde echter niet lang voordat The Dukes orde op zaken stelden, en in het laatste kwart van de wedstrijd kwam Amersfoort er niet meer echt aan te pas. Vijf minuten na de Eemlandse try zetten The Dukes een succesvolle rolling maul op, die helemaal richting achterlijn voerde om Stefan Vos tot scoren te brengen. Maarten van Osch benutte de conversie, zodat Den Bosch weer aan de leiding ging met 19-17. Eemland hing aan het vinkentouw; de ploeg kon de fittere Dukes simpelweg niet meer bijbenen. De Bosschenaren maakten gebruik van de ruimte die ontstond, en via een offload van Aidan Scanlan kon Nicky Verhoeven nog twee tackles ontwijken om de mooiste try van de dag te drukken. Maarten van Osch scoorde weer vanaf de tee, om de einduitslag op 26-17 te bepalen.

Door de winst staan The Dukes nu vier punten los van de naaste concurrenten. Bovendien zijn de huidige nummers 2 (Hilversum), 3 (Castricum) en 4 (Eemland) allemaal al verslagen. Na de zware wedstrijden van de afgelopen weken wordt het deze maand wat rustiger in de Ereklasse. Komende zaterdag ligt de competitie stil, de week erna moeten The Dukes de verre reis naar Middelburg maken. Oemoemenoe zal daarin gebrand zijn op eerherstel na het nare 93-14 verlies tegen HRC deze week.

Advertentie