Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

DIOK laat overwinning in slotseconde glippen (13-16)

Tot de laatste minuut op voorsprong staan en het beste van het spel hebben tegen de regerend landskampioen HRC; goed voor de moraal van DIOK zou je zeggen. Maar niets is minder waar. In de laatste seconden van de wedstrijd liet DIOK de overwinning alsnog uit haar vingers glippen. In een poging met een wijde aanval de beslissing te forceren, vergaten de backs van DIOK op eigen helft de bal goed te vangen. De wing van HRC strafte dit meteen af door bij de hoekvlag de 13-16 te scoren. Een kans om deze fout goed te maken kreeg DIOK niet meer, want dat was meteen de laatste actie van de wedstrijd. Heel zuur voor de mannen van DIOK, die op basis van het vertoonde spel meer verdiend hadden.

DIOK kende een droomstart en stond al na vijf minuten op voorsprong. Vanuit een serie rucks kort op de tryline wist een van de voorwaartsen de bal over de lijn te drukken. Leon Koenen scoorde daarna ook de conversie, waardoor het meteen 7-0 stond. Daarna nam HRC het initiatief en kwam het een aantal keer gevaarlijk dicht bij de tryline. Tot twee keer toe leek HRC te gaan scoren, maar de beslissende passes eindigden steeds in een knock-on. Ook een penalty van HRC op de palen ging mis, waardoor het lang 7-0 bleef. Na ruim een half uur wist HRC via een penalty toch dichterbij te komen, maar ook een penalty van DIOK ging daarna raak, waardoor de marge 7 punten bleef: 10-3. Op slag van rust wist HRC dan toch door de Leidse defensie te breken en zo gingen de teams met 10-8 de rust in.

In de tweede helft moest DIOK het al snel met een man minder stellen, nadat prop Guntars Bruveris met geel naar de kant moest. Omdat HRC ook nog een penalty mee kreeg die prompt raak ging, kwam DIOK voor het eerst op achterstand: 10-11. Ondanks het gemis van een speler ging DIOK vol de strijd aan. Reserve-prop Peter Verkerk, die voor de geblesseerde Nicola Toro in het veld was gekomen, liet een paar machtige tackles zien, en ook captain Vincent Grimbergen gooide al zijn energie in een paar wanhoopstackles. Toen DIOK inmiddels weer op volle sterkte was, werd die vechtlust beloond met een penalty, die Leon Koenen onberispelijk raak schoot. DIOK kwam weer op voorsprong en ging op jacht naar de beslissing. HRC had ineens zijn handen vol aan de ingevallen wingers Titus Klumper en Nic Altink en het wijde, avontuurlijke aanvalsspel van DIOK in de slotfase was leuk om te zien. Dat avontuurlijke spel bleek echter niet zonder risico; op een moment dat DIOK vanaf eigen helft een prachtige break leek te maken, viel de bal ongewild in HRC-handen. Net als in de slotminuut van de eerste helft gaf DIOK zo wederom een try cadeau – en veel erger: de overwinning. Eindstand: 13-16

DIOK hield door de nipte nederlaag weliswaar één punt, maar ook wel een kater over aan de wedstrijd. Toch zal coach Wilnus Versteijnen ook genoeg dingen gezien hebben die tot tevredenheid stemmen. DIOK speelt georganiseerd, is fit en toont lef in het aanvalsspel. Nu nog 80 minuten de concentratie vol houden, dan gaan nog veel ploegen zich stuk bijten op DIOK. Volgende week gaat DIOK in Naarden op bezoek bij RC ’t Gooi, normaalgesproken ook een van de play-off kandidaten, dus ook dat belooft een pittige wedstrijd te worden.

Advertentie